Експерт ПРООН розповів, чим організація може допомогти Україні в створенні національної закупівельної агенції

15 Лютого 2018 2:42 Поділитися

Вілберт Банненберг, експерт з питань громадського здоров’я Програми розвитку ООН (ПРООН), який допомагає у створенні державної агенції із закупівлі ліків в Украї­ні, розповів про роль неурядових організацій, державні витрати на медичні препарати на душу населення в світі порівняно з українськими, генеричні препарати, ризики та програми повідомлення про зловживання. Відповідне інтерв’ю розміщено на сайті ПРООН.

Експерт нагадав, що закупівля лікарських засобів після 2019 р. вимагатиме передачі державних закупівель від міжнародних організацій новій державній агенції. І є декілька шляхів, якими в ПРООН можуть допомогти Уряду запустити діяльність цієї агенції. Перш за все, запропонувати деякі моделі аналогічних агентств, які представляють найкращий світовий досвід. Іншим важливим фактором є те, що, спираючись на досвід, отриманий ПРООН протягом останніх 2 років, організація може тісно співпрацювати з персоналом нової агенції для проведення пілотного проекту із закупівель. Це створить можливості для розробки надійних та прозорих процедур та забезпечення стійкості моделі управління нової агенції до корупційних ризиків.

При цьому В. Банненберг наголосив, що пацієнти та неурядові організації продовжуватимуть, як і протягом останніх років, відігравати певну роль у проведенні моніторингу цін, процедур та ефективності роботи нової агенції. Також необхідно пам’ятати, що зберігається проблема з бюджетом: державний бюджет на охорону здоров’я просто не дозволяє придбати необхідні ліки для всіх понад 40 млн громадян.

Також експерт зауважив, що навіть якщо нова агенція використовуватиме кращі світові процедури, вона все ще може постраждати від «старих проблем», таких як змова між двома або більше учасниками, за якою вони ділять ринок та узгоджують, хто поставить виграшну ставку на кожен лот. І при цьому єдине, що можна зробити, — це стежити за цінами та оголосити процедуру торгів недійсною, якщо ціни значно вищі за очікувані. Тоді вже Антимонопольний комітет Украї­ни має спробувати знайти свідчення змови. Це завдання полегшуватиметься, якщо існуватиме програма захисту тих, хто повідом­ляє про зловживання. У такому разі більш порядний персонал може надавати таку інформацію.

Стосовно використання в Україні міжнародних практик та стандартів у закупівлях В. Банненберг зазначив, що такі практики і стандарти опубліковані та доступні кожному, однак це питання потребує серйозного обговорення. Адже необхідно зрозуміти, яка з цих практик та стандартів буде найкраще працювати в Україні.

Довідково. Вілберт Банненберг — лікар, що спеціалізується на питаннях громадського здоров’я, має 35-річний досвід у вдосконаленні фармацевтичної галузі в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Він провів понад 100 місій, пов’язаних із доступом до ліків, регуляторною підтримкою та національною політикою щодо лікарських засобів як консультант з фармації.

За матеріалами www.ua.undp.org
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*