Як використання електронних гаджетів впливає на психічне благополуччя підлітків

17 Січня 2019 1:30 Поділитися

Як використання електронних гаджетів впливає на психічне благополуччя підлітківДослідники з Університету Оксфорда (University of Oxford), Великобританія, провели широкомасштабне дослідження для виявлення взаємозв’язку між використанням технологій і психічним здоров’ям підлітків, вивчивши дані підлітків та їх батьків у Великобританії та США. Дані були отримані з 3 крупномасштабних репрезентативних баз даних: «Monitoring the Future» (США), «Youth Risks and Behaviour Studies» (США) та «Millennium Cohort Study» (Великобританія), із загальною кількістю понад 300 тис. осіб, опитаних у період 2007–2016 рр. Підсумки дослідження були опубліковані у журналі «Nature Human Behavior».

Результати виявилися доволі неочікуваними: тільки 0,4% благополуччя підлітків пов’язані з використанням електронних гаджетів. Для порівняння цей показник лише трохи перевершує негативний ефект від регулярного споживання картоплі. Вплив на психічне благополуччя підлітків використання лінз виявився ще меншим.

Таким чином, результати дослідження демонструють, що використання електронних гаджетів має лише незначний зв’язок із психічним здоров’ям молоді. Для порівняння, куріння марихуани й знущання мали в середньому в 2,7 раза і в 4,3 раза відповідно більш виражений негативний вплив на психічне здоров’я підлітків, ніж використання електронних гаджетів. Такі прості на перший погляд речі, як достатній час, відведений на сон, та сніданок мали набагато сильнішу асоціацію із добробутом, ніж використання електронних гаджетів.

У ході аналізу даних з метою усунення упередженості та вивчення практичної (а не статистичної) достовірності дослідники використовували інформацію з інших питань в одному і тому ж наборі даних, щоб враховувати результати щодо впливу електронних гаджетів, виходячи з контексту. Вчені звертали увагу на вираженість асоціації перед тим, як робити висновок щодо її практичного значення. Це дослідження дозволяє представити отримані наукові результати в контексті для їх кращого розуміння батьками та широкою громадськістю.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті