Лекції для лікарів, ліки — для пацієнтів: активність «ФАРМАК» у Донецькій та Луганській областях

Більше сотні лікарів змогли прослухати лекції одного з провідних інфекціоністів країни, доктора медичних наук, професора, завідувача кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольги Голубовської щодо епідемічної ситуації в країні, боротьби з інфекційними та соціально-небезпечними хворобами, у тому числі такими, що мають епідемічний характер. Лекцію організовано та проведено ГО «Українська медична місія».

«З цього року «Українська медична місія» активно зайнялася питанням освіти медичних спеціалістів. Адже лікарі Луганської та Донецької областей не мають такої самої можливості виїжджати та брати участь у різноманітних освітніх заходах, як лікарі з інших регіонів України. До того ж на їхні «плечі» лягає не тільки допомога пересічним громадянам, а й турбота про війсь­кових. Тобто через підвищене навантаження і питань у них більше, при цьому навколо існує певний «інформаційний вакуум». Саме тому ми вирішили, що вкрай необхідним є донесення до медичних фахівців актуальної інформації щодо реформування галузі охорони здоров’я, що наразі відбувається в Україні, а також нових тенденцій та підходів у лікуванні. Враховуючи, що епідемічний сезон грипу вже «на порозі», ми вирішили запросити одного з провідних інфекціоністів країни Ольгу Голубовську, аби втамувати інформаційний «голод» місцевих лікарів щодо профілактики та лікування основних інфекційних захворювань та їх наслідків. Таку освітню діяльність ми поєднуємо з «практичною складовою», а саме гуманітарною допомогою у вигляді противірусного препарату, який АТ «Фармак» передає 5 центрам у регіоні. Допомога, яку виділяє АТ «Фармак» сьогодні, є дуже потрібною, своєчасною та корисною та відбувається в рамках меморандуму, що ми підписали у серпні цього року. За даним меморандумом ми взаємодіємо, зокрема, в питаннях сприяння захисту прав медичних працівників та пацієнтів, надання їм інформаційно-консультаційної допомоги, в тому числі проведення спеціальних курсів, семінарів та інших заходів. Також «Фармак» та «Українська медична місія» співпрацюватимуть, розробляючи пропозиції до проектів законів та інших нормативно-правових актів для забезпечення здоров’я населення України. У той же час хочу зазначити, що такі акції, на превеликий жаль, є великою рідкістю, тому ми дуже вдячні компанії за її розуміння проблематики та турботу про українців», — зазначив Дмитро Вернигор, голова правління та засновник «Української медичної місії».

«100% можна стверджувати, що лікарям не вистачає таких освітньо-інформаційних проектів. Адже ми далеко від великих міст та «наукового движу», де майже щодня проходять конференції, семінари тощо. Окрім того, в нашому регіо­ні відзначається значна нестача лікарів, особливо первинної ланки. А тих лікарів, що наразі працюють, особливо в сільській місцевості, просто немає ким замінити на період такого навчання. Тому така лекція, зокрема напередодні осіннього епідемічного сезону, особливо з вуст такого шанованого науковця, є дуже актуальною та важливою для наших лікарів. Адже грип — захворювання, що відмічається без винятку кожного року, тому необхідно знати та пам’ятати про основні підходи до профілактики та лікування даної патології та її ускладнень. Хочу зазначити, що співпраця з фармацевтичними компаніями в таких проектах є надзвичайно важливим аспектом. Без цього симбіозу наразі повноцінно функціонувати практично неможливо. При цьому допомога є не лише на словах, а й на ділі. Так, нині ми отримали гуманітарну допомогу у вигляді добре відомого противірусного препарату АМІЗОН із міжнародною доказовою базою, який буде розподілено в тому числі й між нашими пацієнтами. Оскільки в показаннях до застосування препарату зазначено не лише грип, а й інші вірусні захворювання, такі як кір, краснуха, вітряна віспа та ін., то я навіть не сумніваюся, що потреба у цьому препараті виникне у багатьох пацієнтів», — підкреслив Олександр Власенко, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги № 1 Краматорської міської ради.

Загалом у рамках співпраці за меморандумом АТ «Фармак» передано 500 упаковок противірусного препарату АМІЗОН до 5 центрів первинної медико-санітарної допомоги, які знаходяться у межах лінії розмежування Операції об’єднаних сил (ООС).

Своїми враженнями поділилися і практикуючі лікарі. Так, Антоніна Перлік, сімейний лікар із м. Дружківка, зазначила: «Наші терапевти не дуже обізнані щодо тих інфекційних захворювань, які частіше розвиваються у дитячому віці. І потім ми забуваємо про те, що є ті ж інфекційні захворювання, наприклад кір, що уражують і дітей, і дорослих, і супроводжуються ускладненнями. Такі захворювання виникають скрізь, і нас така участь не оминає. Тому ми повинні завжди бути на сторожі. Коли починаємо працювати, інформаційною основою є інститут та курси підвищення кваліфікації. А така лекція — це позачергові курси підвищення наших знань, що дуже важливо для нас як фахівців».

Ігор Винниченко, заступник директора ЦПМСД, м. Слов’янськ, у свою чергу, відмітив: «Вчитися завжди треба. А нові знання нікому не завадять. Захворюваність на грип та кір відмічають не перший рік, проте і наука не стоїть на місці. Тому дуже важливо своєчасно отримувати актуальну інформацію, якою ми ще не володіємо, особливо від таких поважних науковців. У них більше часу для того, щоб здобувати інформацію, нову та актуальну… А ми маємо змогу користуватися вже готовими рекомендаціями».

Варто зазначити, що добре відомий на українському ринку препарат із міжнародною доказовою базою АМІЗОН® (енісаміум йодид) має високу противірусну ефективність, а його привабливий профіль безпеки добре відомий лікарям, фармацевтам і пацієнтам. Цінною властивістю противірусного засобу є здатність суттєво знижувати ризик розвитку ускладнень (синусит, бронхіт, пневмонія). При цьому випадків розвитку резистентності вірусу грипу до енісаміуму йодиду не виявлено. Все вищевказане дозволяє рекомендувати АМІЗОН® для широкого застосування в клінічній практиці для лікування ГРВІ і, зокрема, грипу.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті