Врегулювання закупівлі усіх видів медичних послуг та спрощення процесу укладання договорів про медичне обслуговування населення

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) оприлюднило для громадського обговорення проект постанови Кабінету Міністрів України (КМУ) «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі — Проект).

Даний проект постанови розроблено МОЗ України з метою спрощення процесу укладення договорів про медичне обслуговування населення, врегулювання закупівлі всіх видів медичних послуг за програмою медичних гарантій, підвищення рівня надання та доступності медичних послуг за програмою медичних гарантій.

Проектом постанови для закупівлі різних видів медичних послуг у порядку укладання договорів пропонуються такі нововведення: для того, щоб суб’єкти господарювання більш чітко розуміли та могли прогнозувати обсяг послуг, що будуть надаватися за договором, а пацієнти могли розраховувати на належний рівень послуг за договором, вводяться нові поняття:

  • «умови закупівлі» — вимоги до наявності обладнання, медичного персоналу, умов надання медичних послуг тощо, без яких суб’єкт господарювання не зможе належним чином надавати пацієнтам послуги за програмою медичних гарантій;
  • «специфікації» — опис, що саме має надати пацієнту суб’єкт господарювання, щоб отримати оплату від Національної служби здоров’я України (НСЗУ). Специфікації та умови закупівлі розроблятимуться НСЗУ та узгоджуватимуться МОЗ.

Суб’єкти господарювання не будуть зобов’язані вносити в заявку детальну інформацію про себе та надавати велику кількість додатків. Натомість буде використовуватися інформація з електронної системи охорони здоров’я, яка має завжди підтримуватися в актуальному стані.

У свою чергу, НСЗУ зобов’язуватиметься публікувати в оголошенні більш детальну інформацію, що стосується майбутніх договорів, зокрема, умови закупівлі та специфікації, строк і спосіб подання пропозицій та строк їх розгляду НСЗУ.

Для того щоб суб’єкти господарювання чітко розуміли умови майбутньої співпраці з НСЗУ до оголошення в обов’язковому порядку має додаватися проект додатку до договору для відповідного виду медичних послуг.

Також передбачається, що суб’єкти господарювання не будуть витрачати час на підготовку проекту договору. Проект договору готуватиме НСЗУ, але за наявності затвердженого бюджетного призначення.

Зміни стосуються і типової форми договору: потрібно уточнювати мету моніторингу. Тобто для того, щоб забезпечити пацієнтів якісними медичними послугами, у разі виявлення перешкод спільно з НСЗУ потрібно скласти план заходів з удосконалення надання таких послуг за відповідним договором, який після підписання сторонами буде невід’ємною частиною договору.

Задля балансу інтересів сторін договору закріплюються підстави для проведення моніторингу за місцем надання послуг та норма про недопущення перешкоджанню процесу медичного обслуговування внаслідок такого моніторингу. Уточнюються строки подачі звітності в разі, якщо надавач не встигне подати звіт до граничного строку, такий звіт підлягатиме подачі та оплаті лише разом зі звітом за наступний звітний період.

Встановлюються чіткі умови, за яких відбуватиметься контроль за раціональним використанням бюджетних коштів та за дотримання яких медичні послуги будуть оплачені за договором:

  • наявність направлення в електронній системі охорони здоров’я (крім випадків, коли згідно із законодавством направлення не вимагається);
  • дотримання специфікації;
  • внесення в систему підтверджувальної медичної документації.

Новий порядок укладення та форма договору застосовуватимуться до договорів, які укладатимуться з 1 квітня 2020 р., при цьому переукладання чинних договорів не вимагається.

Також уточнюється порядок затвердження проектів специфікацій та умов закупівель медичних послуг за програмою медичних гарантій; закріплюються повноваження НСЗУ, які необхідні для укладення та виконання договору за програмою медичних гарантій згідно з новим порядком; надається можливість попередньої оплати послуг за договором державним і комунальним закладам охорони здоров’я до 60% суми, яка підлягає сплаті за відповідний період за договором; вносяться зміни до Методики розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування: деталізується можливість використання результатів розрахунків за методикою для розрахунку коригувальних коефіцієнтів на медичні послуги за програмою медичних гарантій та від МОЗ до НСЗУ передається повноваження визначати референтні заклади охорони здоров’я.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті