Представники ВООЗ, IANPHI та ASPHER провели навчання щодо огляду ключових компетенцій громадського здоров’я — ЦГЗ

18 Листопада 2019 3:08 Поділитися

Центр громадського здоров’я (ЦГЗ) повідомляє, що Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) проведено семінар стосовно огляду ключових компетенцій громадського здоров’я. Захід пройшов за підтримки проекту Світового Банку «Поліпшення здоров’я на службі у людей».

Найбільш важливими компетенціями для розвитку визначено наступні:

  • ефективне використання демографічної статистики та показників стану здоров’я, у тому числі в групах ризику, для прийняття рішень;
  • застосування оцінки економіки охорони здоров’я для оцінки стратегій;
  • розуміння взаємозалежності, інтеграції та конкуренції між секторами охорони здоров’я та різними суб’єктами, які зацікавлені в питаннях громадського здоров’я;
  • ефективне використання стратегічних альянсів, коаліцій, професійних мереж та партнерства для планування, отримання доказів та реалізації програм та служб, які поділяють загальні цілі та пріоритети для покращення здоров’я та благополуччя населення.

Участь у заході взяли представники директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я України, регіональних ЦГЗ та вищих навчальних закладів, що готують фахівців у сфері громадського здоров’я. Для формування системи громадського здоров’я в Україні важливо переймати досвід визнаних експертів цієї галузі.

Варто зазначити, що методологія розвитку ключових компетенцій громадського здоров’я, розроблених ВООЗ та Асоціацією шкіл громадського здоров’я в Європейському регіоні (Association of Schools of Public Health in the European Region — ASPHER) надає змогу покращити розуміння та бачення того, які саме компетенції потрібні для виконання ключових функцій громадського здоров’я на різних адміністративних рівнях.

ASPHER є незалежною європейською організацією, яка зміцнює та вдосконалює галузь громадського здоров’я шляхом покращення освіти та підготовки професійних фахівців з охорони здоров’я.

Представники Міжнародної асоціації інститутів громадського здоров’я (International Association of National Public Health Institutes — IANPHI) також поділилися досвідом та сучасним баченням удосконалення системи громадського здоров’я в Україні.

Мета IANPHI — поліпшення стану здоров’я, особливо в країнах з низьким рівнем ресурсів, шляхом зміцнення або створення інститутів громадського здоров’я. Членами IANPHI є 108 інститутів громадського здоров’я з 93 країн світ, що охоплюють близько 5 млрд людей на 4 континентах світу.

За матеріалами phc.org.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*