Ібупрофен: якою мірою препарат може вплинути на здоров’я печінки?

18 Березня 2020 12:45 Поділитися

Ібупрофен є поширеним нестероїдним протизапальним препаратом (НПЗП). У США та інших країнах ібупрофен реалізується без рецепта. Пацієнти часто використовують даний препарат для полегшення болю або симптомів легкої застуди. Як і будь-який інший препарат, ібупрофен може мати побічні ефекти. Одним з них є пошкодження печінки.

Нове дослідження на мишах, проведене вченими з Каліфорнійського університету (University of California), США, припускає, що шкідливий вплив ібупрофену на здоров’я печінки може бути більш значним, ніж підозрюють лікарі.

«Печінка відіграє ключову роль в енергетичному обміні і необхідна для стабілізації функцій організму, яка відбувається за допомогою регуляції метаболізму глюкози, ліпідів і амінокислот», — пояснюється в результатах дослідження, які опубліковані в виданні «Scientific Reports».

Різний ступень небезпеки для чоловіків і жінок

Щоб визначити справжню здатність ібупрофену викликати проблеми з печінкою, дослідники регулярно вводили помірну кількість ібупрофену мишам протягом 1 тиж.

Доза препарату була еквівалентною дозі дорослої людини, яка приймає близько 486 мг ібупрофену на добу.

Наприкінці тижня дослідники звернулися до розширеної мас-спектрометрії — набору методів, які дозволяють вченим встановлювати співвідношення і тип хімічних речовин, наявних у лабораторному зразку в будь-який момент часу.

Дослідники використовували цей метод для оцінки впливу ібупрофену на клітини печінки мишей.

«Ми виявили, що ібупрофен викликав набагато більше змін в експресії білка в печінці, ніж ми очікували», — зазначив співавтор дослідження професор Алдрин Гомес (Aldrin Gomes).

Типи змін в експресії білка в печінці залежали від статі мишей. У печінці мишей чоловічої статі дослідники спостерігали зміни принаймні в 34 метаболічних шляхах, включаючи ті, які допомагають регулювати деякі важливі компоненти здоров’я: метаболізм амінокислот, гормонів, вітамінів та виділення реактивного кисню і перекису водню в клітинах.

Дослідники пояснюють, що при порушенні регуляції виділення перекису водню білки можуть пошкоджуватися, що викликає стрес у клітинах печінки.

Тим часом у самок мишей ібупрофен підвищував активність деяких цитохромів Р450 — класу ферментів, які сприяють розщепленню лікарських засобів.

«Зміни в рівні цитохромів Р450 можуть означати, що інші препарати, що приймаються разом з ібупрофеном, можуть залишатися в організмі у чоловіків протягом більш тривалого часу, ніж у жінок», — підкреслив професор А. Гомес.

Ґрунтуючись на висновках команди, А. Гомес радить застосовувати ібупрофен з обережністю — намагатися не приймати дозу, що перевищує рекомендовану, і в ідеалі утримуватися від прийому препарату, якщо симптоми слабо виражені.

«Жоден препарат не ідеальний, оскільки всі лікарські засоби мають побічні ефекти. Тим не менш, існує багато препаратів, які застосовуються надмірно. До них можна віднести й ібупрофен», — зазначив А. Гомес.

Крім того, дослідницька група наголошує на необхідності проведення додаткових досліджень,  які будуть спрямовані на встановлення відмінностей між впливом лікарських засобів на чоловіків і жінок.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті