COVID-19 в Україні: ООРММПУ просить Уряд створити резерв ліків

10 Квітня 2020 4:21 Поділитися

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України звернулося до Прем’єр-міністра та міністра охорони здоров’я України з проханням створити спеціальний резерв лікарських засобів та медичних виробів, необхідних для профілактики поширювання і лікування пандемічної інфекції COVID-19 та інших життєво необхідних препаратів. Також організація просить вжити заходів з відновлення державних закупівель, які наразі зупинені. Оскільки їх тривала зупинка може призвести до дефіциту фармацевтичної продукції для лікування туберкульозу, онкозахворювань, цукрового діа­бету, психічних розладів, ВІЛ/СНІД, гепатитів та інших інфекційних хвороб.

Пропонуємо увазі читачів лист організації до Прем’єр-міністра України.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України

Прем’єр-міністру України

п. Денису Шмигалю

Шановний пане Денисе!

Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі — ООРММП України) висловлює Вам свою щиру повагу та звертається з наступним.

На даний час людство зіткнулося із загрозою — пандемією коронавірусної інфекції COVID-19, яка за останні місяці практично поширилася на всі континенти і зачепила 80% країн світу, у тому числі й Україну.

Для керівництва нашої країни та для системи охорони здоров’я пандемія стала перевіркою на здатність протидіяти загальнонаціо­нальній загрозі, організовуватися для вирішення нагальних проблем. У цьому напрямку керівництво країни робить правильні кроки, втілює протиепідемічні заходи щодо боротьби з епідемією.

Проте, на нашу думку, з метою забезпечення своїх громадян своєчасною та в повному обсязі допомогою в Україні має бути створено запаси для забезпечення державних потреб у препаратах, необхідних для профілактики поширювання і лікування пандемічної інфекції COVID-19, та інших життєво необхідних препаратів. Адже, коли оголошено пандемію, величезне значення має те, чи створено в державі резерв лікарських препаратів та медичних засобів у всіх медичних закладах. Такі ліки мають бути доставлені в усі регіони, обласні центри та розподілені у всі лікувальні заклади!

Також викликає занепокоєння ситуація із закупівлею препаратів за 38 державними програмами за кошти державного бюджету у зв’язку із тим, що на даний час така закупівля зупинена та може призвести до дефіциту препаратів та медичних виробів для лікування таких небезпечних захворювань, як туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатити та інші інфекційні хвороби, препаратів для лікування онкозахворювань, цукрового діабету, психічних розладів тощо.

Зважаючи на вищенаведене, звертаємося до Вас, шановний пане Денисе, з проханням підтримати нашу пропозицію та надати відповідне доручення щодо створення спецрезерву необхідних лікарських засобів та медичних виробів, а також вжити заходів щодо поновлення процедур закупівель за державними програмами.

ООРММП України наголошує, що вітчизняні фармацевтичні підприємства готові забезпечити майже 100-відсоткову потребу держави у препаратах, що входять до переліків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України № 224 та № 225.

Ми запевняємо, що наші підприємства докладуть усіх можливих зусиль для запобігання виникненню в Україні дефіциту лікарських засобів.

Заздалегідь вдячні та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

З повагою
Валерій Печаєв, президент ООРММП України
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті