День боротьби з раком легені — найпоширенішим видом онкопатології серед чоловіків

31 Липня 2020 5:34 Поділитися

1 серпня — Міжнародний день боротьби з раком легені. Кількість українців, що стали онкопацієнтами у 2019 р., становить більше 136 тис. З них 10% припадає саме на рак легені, що є найпоширенішим видом онкопатології серед чоловіків. За останні роки медицина зробила великий крок уперед в успішному лікуванні раку легені. Нові технології ефективні, але коштують досить дорого.

«Є кілька новітніх дієвих засобів лікування раку легені. Серед них таргетна та променева терапії, протонна та імунотерапія, — розповідає Стас Островський, директор з розвитку бізнесу компанії Madanes. — Проте для пересічного українця вони залишаються недоступними. Наприклад, курс імунотерапії, що полягає в перепрограмуванні власних імунних клітин для боротьби з раком, може коштувати 300–500 тис. дол. США, а вартість відносно дешевих імпортних препаратів перевищує 10 тис. дол.».

Найпростішим та найдешевшим способом боротьби з раком легені залишається профілактика та раннє виявлення. Основною проблемою захворювання є те, що легені не мають больових рецепторів, тому частіше за все цей різновид онкопатології виявляють на ІІІ–ІV стадіях, коли і лікувати складно, і ефективність не є гарантованою.

Для виявлення раку легені на ранніх стадіях розроблено тест, що базується на низькодозованій томографії, яку лікарі радять робити щорічно особам з груп ризику — людям віком старше 55 років, а також активним курцям. Результати Міжнародного дослідження NELSON (проводилося у 2018 р. в 4 клініках Нідерландів і Бельгії) свідчать про те, що регулярне тестування сприяло зниженню рівня смертності серед чоловіків на 26%, а серед жінок — на 39% саме завдяки тому, що захворювання виявляли на ранній стадії.

«Головною проблемою в Україні залишається тотальна канцерофобія суспільства. Страх виявити в себе рак призвів до того, що п’ятирічна виживаність онкохворих тут на 20% нижча, ніж у сусідніх країнах, — наголосив С. Островський. — Але перевірятися треба хоча б раз на 1-2 роки, коштує це не багато, а в разі чого, може врятувати вам життя. Українські страхові компанії часто пропонують послугу страхування від критичних захворювань, до переліку яких входить і онкологія. Страховка покриє всі витрати, які можуть виникнути у разі потреби в лікуванні».

За матеріалами прес-релізу компанії Madanes

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті