Медичні відходи: що робити, коли побачили звалище?

20 Серпня 2020 3:19 Поділитися

19 серпня під час брифінгу Роман Абрамовський, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України, надав рекомендації, як слід поводитися громадянам у разі виявлення стихійних звалищ медичних відходів.

«Якщо під час подорожей, поїздок містом чи за містом громадяни побачили звалище відходів, які мають ознаки медичних, ми просимо зафіксувати його на мобільний пристрій, установити геолокацію звалища та повідомити про факт відповідальні державні служби», — відзначив міністр.

Зокрема, у таких випадках можна зателефонувати до Державної екологічної інспекції України за номерами: +38 (044) 521-20-38, +38 (044) 521-20-40 або надіслати інформацію на e-mail [email protected].

Крім того, є можливість скористатися електронним сервісом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України «Екомапа» для подальшого інформування комунальних органів про існуючі стихійні звалища або звернутись на «гарячі лінії» органів місцевого самоврядування.

Р. Абрамовський наголосив, що в усіх випадках обов’язково слід повідомити інформацію про себе, адже анонімні заяви не розглядаються.

Отримана будь-яким з перелічених способів інформація буде використана для ліквідації сміттєзвалищ комунальними службами.

Крім того, у разі підтвердження наявності великих партій медичних відходів будуть ініційовані перевірки медичних закладів, що розташовані поруч. Під «великою кількістю медичних відходів» маються на увазі пластикові пакети ємністю 35–50 л із позначками медичної (біологічної) небезпеки або позначкою «COVID-19».

Також міністр наголосив на необхідності правильної утилізації використаних масок та рукавичок. Так, для осіб, які перебувають на самоізоляції чи мали контакт із хворими, рекомендовано такі відходи складати у два пакети, щільно їх зав’язувати й витримувати в домашніх умовах не менше ніж 72 год, після чого їх можна викинути в загальний контейнер муніципальних відходів. Для решти громадян використані маски та рукавички достатньо скласти в один пакет, щільно його зав’язати і також витримати в домашніх умовах не менше ніж 72 год, після чого викинути в загальний контейнер муніципальних відходів.

Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України підготовлено рекомендації населенню щодо поводження з медичними відходами, які утворилися в домогосподарствах, і дій у разі виявлення безхазяйних медичних відходів.

За матеріалами menr.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*