Оподаткування проведення тестування на COVID-19 за рахунок роботодавця: роз’яснення ДПС

14 Вересня 2020 2:13 Поділитися

Офіс великих платників податків Державної податкової служби України оприлюднив роз’яснення стосовно оподаткування в разі проведення юридичною особою оплати тестування на COVID-19 своїх співробітників.

Згідно з п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України (ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку або члена сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення, дитини, яка перебуває під опікою або піклуванням платника податку за рахунок коштів роботодавця. Однак лише за умови документального підтвердження витрат, пов’язаних із наданням зазначеної допомоги (у разі надання коштів), у тому числі, але не виключно, для придбання ліків та медичних виробів для індивідуального користування інвалідів за рахунок коштів роботодавця за наявності відповідних підтвердних документів, крім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування.

Тобто вартість послуг з медичного обслуговування у вигляді проведення тестів з метою профілактики захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, що надаються медичним закладом на підставі укладеного договору про медичне обслуговування, фізичній особі (працівнику) за рахунок коштів роботодавця, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, за умови дотримання документального підтвердження пов’язаних з цим витрат.

Таким чином, у разі якщо юридичною особою — роботодавцем не дотримуються вимоги п.п. 165.1.19 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, то вартість послуг, безкоштовно наданих фізичним особам — працівникам у вигляді тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%. А юридична особа, яка надає дохід у вигляді додаткового блага, виконує функції податкового агента, визначені ПКУ, тобто утримує податок із суми такого доходу за рахунок платника податку.

За матеріалами officevp.tax.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті