Стратегії імунопрофілактики: ДЕЦ взяв участь в обговоренні результатів першого року її впровадження

30 Листопада 2020 5:00 Поділитися

ДП «Державний експертний центр МОЗ України» (ДЕЦ) повідомляє, що 27 листопада фахівці підприємства з питань фармаконагляду взяли участь у круглому столі, присвяченому результатам першого року впровадження Стратегії імунопрофілактики.

Захід в онлайн форматі відбувся з ініціативи об’єднання «Коаліція за вакцинацію» за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Міністерства охорони здоров’я України.

Під час зустрічі фахівці обговорили підсумки першого року впровадження Стратегії захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти за допомогою вакцинації, та зміни до законодавства. Зазначається, що в частині удосконалення системи фармаконагляду в Україні підготовлено наступні зміни до діючого законодавства.

  • взято до уваги рекомендації ВООЗ щодо переліку несприятливих подій після імунізації (далі — НППІ), які підлягають рапортуванню. Це дозволить оптимізувати роботу та зменшити навантаження на первинну ланку системи охорони здоров’я.
  • зазначено, що внаслідок модернізації, існуюча в Україні Автоматизована інформаційна система фармаконагляду (АІСФ) надає можливість медичним працівникам заповнювати в одній карті-повідомлення про дві або більше вакцин, що водилися одночасно.
  • крім цього, відповідальні особи за формування зведених даних про випадки побічних реакцій після застосування вакцин, туберкуліну в усіх регіонах країни мають можливість отримувати інформацію про надіслані до Центру карти-повідомлення з областей або м. Києва для формування щоквартальних звітів.

Повідомляється, що ДЕЦ й надалі буде працювати для успішного виконання поставлених цілей Стратегії імунопрофілактики, яка покликана розв’язати такі проблеми:

  • критичні рівні охоплення обов’язковими профілактичними щепленнями;
  • нестабільний рівень забезпеченості імунобіологічними препаратами;
  • нестійка епідемічна ситуація з вакцинокерованими інфекціями;
  • громадська недовіра до профілактичних щеплень населення.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті