МОЗ не рекомендує вводити жорсткий карантин до кінця грудня — Максим Степанов

04 Грудня 2020 2:55 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу, який відбувся 4 грудня, повідомив, що за минулу добу виявлено 15 131 новий випадок COVID-19, із них 649 дітей та 681 медичний працівник. Окрім того, за минулу добу:

  • госпіталізовано — 1776 осіб;
  • летальних випадків — 235;
  • одужали — 13 383 особи;
  • здійснено 74 880 тестувань за добу, із яких 48 028 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 26 852 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1374), Дніпропетровській (1258), Одеській (1211), Запорізькій (1106) та Київській (988) областях.

М. Степанов зазначив, що наразі головна тема в суспільстві — це введення локдауну. «Наприкінці січня і на початку лютого ми будемо очікувати пік захворюваності на грип. Це призведе до серйозного навантаження на медичну систему. До цього періоду потрібно підійти з мінімальними цифрами захворюваності COVID-19, зокрема з мінімальною кількістю госпіталізованих», — зазначив він та додав, що до кінця грудня вводити жорсткий карантин МОЗ не рекомендує, тому що «бачить стабільний приріст нових випадків без різких стрибків».

Окрім того, очільник відомства запевнив, що українська медична система витримає те навантаження, яке є наразі у зв’язку із поширенням коронавірусної хвороби територією України.

Водночас міністр наголосив, що все ж рівень захворюваності та госпіталізацій залишається на досить високому рівні, МОЗ вбачає необхідність у зменшенні цієї хвилі розповсюдження COVID-19 та доведенні її до мінімально можливих показників.

«Спираючись на медичні та протиепідемічні показники, ми пропонуємо плановий карантин із жорсткими обмеженнями починаючи з січня 2021 р. Вважаємо, що тривалість такого карантину для досягнення максимального ефекту повинна тривати 3 тиж», — зазначив він.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко повідомив, що МОЗ розроблено проєкт розпорядження КМУ про схвалення концепції державної цільової програми створення і розвитку внутрішнього виробництва високоякісних лікарських засобів для профілактики та лікування особливо небезпечних інфекційних хвороб та інших хвороб для забезпечення потреб України на період 2021–2026 роки.

Також на засіданні Уряду, яке відбулося 2 грудня, було прийнято постанову про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а також визначається періодичність здійснення планових заходів із державного контролю Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Ще одне прийняте рішення — розширення переліків лікарських засобів відповідно до затверджених постанов № 224 та 225, а саме: було включено окремі групи протимікробних препаратів для їх закупівлі при лікуванні COVID-19.

І. Іващенко також поінформував, що було внесено зміни до постанови КМУ від 25.02.2009 р. № 333, які передбачають удосконалення процедури закупівлі закладами охорони здоров’я лікарських засобів шляхом надання можливості здійснювати в регіонах першочергові закупівлі тих ліків, які включені до протоколу лікування COVID-19, та можуть не обов’язково бути включені до Національного переліку основних лікарських засобів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті