Відкриті дані в системі охорони здоров’я сприяють трансформації галузі — НСЗУ

23 Грудня 2020 12:45 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) звертає увагу на те, що трансформація системи охорони здоров’я відбувається паралельно з цифровою трансформацією. Тому відкриті дані стали ефективним інструментом впровадження медичної реформи, і їх публікація є важливим аспектом роботи відомства.

На підставі відкритих даних НСЗУ ухвалює управлінські рішення та спрямовує бюджетні кошти туди, де вони найбільше потрібні. Завдяки електронній системі охорони здоров’я є достовірна інформація про те, скільки пацієнтів, з якими діагнозами, в яких медичних закладах лікуються, і як довго триває терапія, якими насправді є витрати держави на надання медичної допомоги. Відкриті дані допомагають контролювати рух коштів у сфері охорони здоров’я і є прикладом антикорупційних інструментів, які допомагають громадськості слідкувати за перебігом медичної реформи.

Електронна система охорони здоров’я дала можливість обмінюватися інформацією між усіма учасниками процесу — НСЗУ, медичними закладами первинної та спеціалізованої допомоги, пацієнтами та аптеками.

За даними проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», НСЗУ є однією з перших державних установ в Україні, яка почала візуалізувати дані в зручному для споживачів форматі. Користування дашбордами на сайті НСЗУ становить 20% від усього трафіку порталу — йдеться у звіті. У січні 2020 р. кількість переглядів становила понад 176 тис., а у березні 2020 р, перед стартом другого етапу медичної реформи, — майже 510 тис. переглядів. Цей показник відвідування дашбордів є найвищим за останні півроку та свідчить про високий рівень інтересу до діяльності НСЗУ та перебігу медичної реформи. Загалом за перші 3 квартали 2020 р. кількість переглядів дашбордів на сайті НСЗУ становила понад 2 млн.

Серед відкритих даних, розпорядником яких є НСЗУ, найпопулярнішим є набір «Внесені в електронну систему охорони здоров’я декларації про вибір лікаря первинної медичної допомоги». Станом на жовтень 2020 р., цей набір мав 17 694 перегляди та ввійшов до десятки найбільш популярних на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних.

У лютому 2019 р. на сайті НСЗУ розміщено перший дашборд про виплати медичним закладам первинної ланки. Нині на сайті НСЗУ вже 22 дашборди. За їх допомогою можна дізнатися, які послуги за Програмою медичних гарантій надає заклад охорони здоров’я, що підписав договір з НСЗУ, де укласти декларацію та з яким лікарем, де розташована найближча аптека, яка бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», скільки грошей отримав медичний заклад від НСЗУ та за які саме медичні послуги тощо.

За матеріалами пресрелізу НСЗУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті