Вакцинація населення проти COVID-19: Максим Степанов озвучив деталі

24 Грудня 2020 2:25 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу 24 грудня повідомив, що за минулу добу зафіксовано 11 490 нових випадків COVID-19, із них 488 дітей та 445 медичних працівників. Окрім того, за минулу добу:

  • госпіталізовано 2721 особу;
  • летальних випадків — 223;
  • одужали 15 775 осіб;
  • здійснено 66 358 тестувань за добу, з яких 42 132 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)  та 24 226 — методом імуноферментного аналізу (ІФА).

Найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1377), Запорізькій (774), Одеській (676), Київській (666) та Донецькій (636) областях.

Міністр зазначив, що доступ українців до вакцини проти COVID-19 є пріоритетом діяльності МОЗ України. Адже масове щеплення населення є найефективнішим методом боротьби із захворюванням.

«Активна робота в цьому напрямку триває вже декілька місяців, а саме із серпня цього року. Перемовини щодо поставок вакцин зараз знаходяться в активній фазі. Ми вже досягли певної домовленості з глобальною ініціативою Covax, мною були підписані всі технічні документи щодо поставки вакцини в Україну в кількості 8 млн доз, які ми повинні почати отримувати наприкінці І — на початку ІІ кв. 2021 р. Йтимуть вони траншем, перший очікуємо в розмірі 1,2 млн доз», — поінформував глава МОЗ. Також він зазначив, що Міністерство працює над збільшенням квоти на отримання вакцини, тобто із 8 до 16 млн доз.

«Ми також досить активно працюємо з іншими виробниками вакцин, основне питання, яке ми обговорюємо, — це терміни її постачання. Ми робимо все, щоб вакцини якомога раніше були поставлені в Україну та щоб у лютому ми розпочали процес вакцинації», — зазначив М. Степанов та додав, що оператором, який здійснюватиме закупівлю вакцини, буде ДП «Медичні закупівлі України».

МОЗ спільно із залученням українських фахівців та міжнародних експертів була розроблена та погоджена дорожня карта супроводження вакцин проти COVID-19 та проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби в Україні у 2021–2022 рр. Очільник МОЗ повідомив, що сьогодні, 24 грудня, підпише відповідний наказ, який вводить у дію дорожню карту, та відразу його буде оприлюднено на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Відносно плану вакцинації населення передбачається, що координувати кампанію із проведення вакцинації буде оперативний штаб МОЗ з реагування на ситуацію з поширення інфекційних хвороб, яким можливо запобігти шляхом вакцинації. Цей штаб очолює міністр охорони здоров’я. На регіональному рівні координувати заходи з імунопрофілактики будуть регіональні координатори, які визначатимуться в кожній області та Києві на запит МОЗ України. Міністр наголосив, що вакцинація проти COVID-19 проводитиметься на добровільній основі.

Пріоритетними групами населення для вакцинації від COVID-19 визначено:

  • медичних працівників, зокрема тих, що працюють у стаціонарах і надають медичну допомогу хворим на коронавірусну інфекцію;
  • військовослужбовців Операції об’єднаних сил;
  • працівників соціальної сфери, закладів догляду, зокрема персонал та осіб, що перебувають у спеціалізованих закладах — інтернатах, будинках дитини, для осіб похилого віку;
  • осіб похилого віку старше 60 років, включно з тими, які входять до групи медичного ризику;
  • працівників освіти, зокрема персонал дошкільних, середніх та середньо-технічних та вищих закладів освіти;
  • працівників, які забезпечують державну безпеку, зокрема, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Національна поліція, Національна гвардія, Служба безпеки, військовослужбовці Збройних сил України, Міністерства внутрішніх справ;
  • пенітенціарні заклади, персонал та осіб, які перебувають у місцях обмеження волі та слідчих ізоляторах;
  • осіб з групи медичного ризику, тобто пацієнтів із хронічними захворюваннями віком 18–59 років.

Компанія із вакцинації у 2021–2022 рр. проходитиме в 5 етапів:

  1. Вакцинація осіб з критичним ризиком інфікування з розвитку захворювання та тих, які виконують важливі функції в боротьбі із COVID-19.
  2. Вакцинація осіб з критичним ризиком інфікування з розвитку захворювання та тих, хто надає медичні послуги.
  3. Вакцинація осіб з високим ризиком інфікування розвитку захворювання, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності країни.
  4. Вакцинація осіб з підвищеним ризиком інфікування та розвитком захворювання та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави.
  5. Вакцинація інших категорій населення, які не входять до пріоритетних груп.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті