Медична допомога пацієнтам із цукровим діабетом: що входить до безоплатного пакета послуг?

23 Лютого 2021 10:20 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) на сторінці у Facebook інформує, що відповідно до статистичних даних Всесвітньої організації охорони здоров’я на сьогодні в кожної десятої людини у світі відмічають цукровий діабет. Наразі у світі близько 425 млн осіб живуть із цукровим діабетом. За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 р. стане 7-ю за поширеністю хворобою на планеті.

В Україні у понад 210 тис. осіб відмічають цукровий діабет І типу — інсулінозалежний, або дитячий. Усі вони потребують щоденного введення інсуліну. НСЗУ нагадує, що з 1 липня 2021 р. служба адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів, а рецепт на інсуліни буде винятково електронним.

Більш поширеним є цукровий діабет ІІ типу. В Україні на цю форму цукрового діабету хворіють близько 1 млн людей. Для пацієнтів з діабетом ІІ типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою реімбурсації «Доступні ліки» — безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні в оновленому Реєстрі лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 10 лютого 2021 р. — 48 лікарських засобів для лікування пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу, з них 23 — безоплатні, решта відпускається з незначною доплатою. Отримати ліки можна за електронним рецептом лікаря в аптеці, що уклала контракт з НСЗУ.

Така аптека має наліпку на дверях «Доступні ліки». Знайти аптечний заклад, у якому можна отримати такі ліки, можливо, переглянувши дашборд «Електронна карта аптек — учасниць програми реімбурсації лікарських засобів».

НСЗУ наголошує, що у разі найменшої підозри чи появи симптомів слід насамперед звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію. Він надасть консультацію щодо запобігання розвитку цукрового діабету. Зважаючи на стан здоров’я та спосіб життя, лікар випише направлення на лабораторні дослідження або на консультацію ендокринолога. До пакета безоплатних послуг сімейного лікаря включено:

  • вимірювання рівня глюкози в крові, артеріального тиску (він може свідчити про початок розвитку хвороби);
  • оцінка загального серцево-судинного ризику;
  • вимірювання індексу маси тіла;
  • аналіз щодо загального холестерину;
  • направлення на додаткові аналізи та дослідження у спеціалістів вузького профілю;
  • призначення ліків з програми реімбурсації «Доступні ліки».

За матеріалами facebook.com/nszu.ukr

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті