Препарати для профілактики та лікування серцево-судинних хвороб отримали вже понад 1,4 млн українців — НСЗУ

17 Травня 2021 4:46 Поділитися

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) повідомляє, що сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією. В Україні щодругий хворий на артеріальну гіпертензію не знає про свій стан.

Артеріальна гіпертензія — стійке підвищення артеріального тиску, внаслідок чого порушуються структура і функції серця і судин. Навіть незначне підвищення тиску призводить до структурних змін в органах-мішенях: очах, серці, головному мозку, нирках. За кілька років у пацієнта можуть сформуватися стійкі тяжкі хронічні захворювання. Що вищий рівень артеріального тиску, то більшим є ризик розвитку захворювань серця, інфаркту та інсульту. Якщо показники артеріального тиску високі, слід звернутися до свого сімейного лікаря. Він надасть кваліфіковані поради щодо профілактики артеріальної гіпертензії, оцінить чинники серцево-судинного ризику та, за потреби, призначить додаткові лабораторні та діагностичні обстеження. Якщо стан потребуватиме консультації вузького спеціаліста, випише електронне направлення до кардіолога. Усі ці послуги та обстеження будуть для пацієнта безоплатними.

Сімейний лікар може виписати електронний рецепт на ліки від серцево-судинних захворювань, що входять до програми «Доступні ліки». На сьогодні в ній міститься 229 торгівельних найменувань препаратів  для лікування цих захворювань.

У 2021 р. для лікування серцево-судинних захворювань лікарі виписали понад 3,9 млн е-рецептів, а для вторинної профілактики інфарктів та інсультів — понад 392 тис. е-рецептів.

Тож, від початку року понад 1 млн 180 тис. пацієнтів отримали ліки від серцево-судинних хвороб та 283 тис. хворих за 3 міс цього року отримали препарати для профілактики інфаркту та інсульту. Лікарські засоби пацієнти отримують в аптеці безоплатно або з незначною доплатою.

За матеріалами nszu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті