Рекомендації Ради Європи щодо попередження обігу фальсифікованих вакцин

24 Травня 2021 10:34 Поділитися

Рада Європи випустила нові рекомендації для урядів, ґрунтуючись на своїй Конвенції про протидію фальсифікації медичної продукції і аналогічним злочинам, пов’язаних із загрозами для громадського здоров’я (Council of Europe Convention on the Counterfeiting of Medical Products and Similar Crimes Involving Threats to Public Health — MEDICRIME). У міру того, як виробники поставляють все більше вакцин для потреб національних кампаній з імунізації, що набирають обертів, зростає і частота повідомлень про вилучення підроблених вакцин, — зазначено в пресрелізі Ради Європи.

Рекомендації на адресу держав-членів включають нагадування з 9 пунктів і заклик до діяльності з 4.

Країнам потрібно нагадати, що:

  1. Будь-яка вакцина від COVID-19, що незаконно вилучена із законного ланцюжка поставок, знаходиться за межами необхідних систем регуляторного контролю, що гарантують її безпеку, і не надходить пацієнтам, для яких вона була призначена.
  2. Будь-яка вакцина від COVID-19, що вилучена і повторно незаконно введена в легальний ланцюжок поставок, може не відповідати стандартам і буде використовуватися для отримання незаконного прибутку, а не на благо пацієнтів.
  3. Будь-яка вакцина від COVID-19, видалена із законного ланцюжка поставок і незаконно повторно введена, може виявитися серед фальсифікованих вакцин, від яких її буде важко відрізнити.
  4. Будь-яка фальсифікована вакцина проти COVID-19 становить загрозу як для вразливих, так і для здорових людей.
  5. Будь-яка вакцина від COVID-19, яка стає доступною громадськості безпосередньо через онлайн-джерела, включаючи соціальні мережі, платформи електронної комерції та інтернет, знаходиться поза законним ланцюжком поставок і не супроводжується в достатній мірі медичною допомогою, необхідною при вакцинації пацієнтів.
  6. Будь-яка вакцина від COVID-19, поставлена ​​поза законним ланцюжком поставок, чи то вкрадена, чи незаконно перенаправлена або незареєстрована, може бути фальсифікованою.
  7. Держави мають  вживати активних превентивних заходів, працюючи з промисловістю і оптово-роздрібною мережею для зміцнення ланцюжка поставок, щоб запобігти крадіжці і незаконному витоку справжніх вакцин проти COVID-19 зі спеціальних каналів і від постачальників медичних послуг.
  8. Це також включає роботу з постачальниками медичних послуг і медичними працівниками, яка гарантує, що вакцини від COVID-19, які вони отримують, є справжніми і вводяться тільки тим, кому вони призначені.
  9. Слід пам’ятати про необхідність працювати з відповідними виробниками, постачальниками медичних послуг і медичними працівниками над зміцненням систем утилізації відходів вакцин проти COVID-19 для запобігання потрапляння їх в незаконний ланцюжок і використання.

Заклик до дії

  1. Держави мають вжити активних заходів з навчання відповідних державних службовців, зокрема працівників митних, прикордонних та правоохоронних органів, щодо відстеження і виявлення підроблених вакцин проти COVID-19, у тому числі шляхом поліпшення навичок з виявлення підроблених документів, маркування та упаковки.
  2. Слід організувати навчання співробітників сектору кримінальної юстиції цілям і завданням Конвенції MEDICRIME. Зокрема, необхідно знати про прямі і непрямі наслідки та ризики фальсифікації вакцин для окремих осіб і системи громадської охорони здоров’я.
  3. Необхідним є проведення кампаній з підвищення обізнаності про ризики придбання вакцин проти COVID-19 з джерел за межами системи громадської охорони здоров’я, наприклад, за допомогою онлайн-просування, а також про те, як розпізнати підроблені етикетки і упаковку.
  4. Необхідно відстежувати підозрілі операції щодо інструментів та обладнання, необхідних для виробництва і продажу підроблених вакцин, включаючи шприци, флакони, кришки і інструменти для закупорювання, обладнання та матеріали для друку вкладишів в упаковку і сертифікатів щодо COVID-19 і т.д.

За матеріалами www.coe.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті