Перші підсумки вакцинації

09 Липня 2021 10:19 Поділитися
7 липня в Українському кризовому медіацентрі відбулася пресконференція щодо перших підсумків вакцинації проти COVID-19. На сьогодні в Україні проведено більше 3 млн щеплень від коронавірусу. Незважаючи на те, що механізм проведення вакцинації ніби налагоджено і вона набирає темпів, кількість щеплених громадян не дозволяє говорити про набуття колективного імунітету та можливість відновлення життя без обмежень. Разом з тим 1 липня набула чинності постанова Кабінету Міністрів про використання «ковідних сертифікатів». Цей документ може містити дані про вакцинацію проти COVID-19, негативні результати тестів, проведених методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) чи одужання після хвороби. У ході пресконференції обговорювалися такі питання: як експерти оцінюють хід вакцинації та епідеміологічну ситуацію в Україні, яка ймовірність нового спалаху захворювань з огляду на те, що в інших країнах вже вирує новий штам «дельта», які можливості відкривають «ковідні сертифікати» та як їх отримати?

Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров’я, відзначив, що на сьогодні в Україні вже відбувається впровадження «ковідних сертифікатів», що є важливим кроком до відкриття кордонів та відновлення подорожей. Наразі вже зроблено понад 3 млн щеплень. Щодо темпів вакцинації, то в червні зроблено понад 1,5 млн щеплень — більше ніж за весь попередній період з початку вакцинації, яка стартувала 24 лютого. Тобто в червні темпи вакцинації підвищилися в кілька разів. На сьогодні більше 1 млн українців пройшли повний курс вакцинації двома дозами, і ця цифра постійно збільшується. Пришвидшення темпів вакцинації пов’язане зі зміною сприйняття вакцинації населенням, надходженням більшої кількості вакцин в Україну та розгортанням додаткових пунктів щеплень та центрів вакцинації. Наразі Україна проводить близько 100 тис. щеплень на добу, і ця кількість також буде збільшуватися.

Вакцинація відбувається відповідно до дорожньої карти, затвердженої МОЗ України. Наразі проходить 3-й та 4-й її етап. Активно вакцинуються освітяни (більше 15% від усіх вакцинованих), що є позитивним моментом, враховуючи наближення чергового навчального року.

Вакцинація відбувається на трьох платформах:

  • мобільні бригади;
  • пункти щеплення;
  • центри масової вакцинації.

При цьому центри масової вакцинації є доволі ефективною платформою, яка дозволяє вакцинувати значну кількість населення.

Інна Іваненко, виконавчий директор ГО «Пацієнти України», зауважила, що темпи вакцинації, яких наразі досягнуто в Україні, — це, безумовно, прогрес. Наразі в країні вже близько 200 центрів масової вакцинації. Однак, з іншого боку, у травні план вакцинації виконано на рівні 7,2%, у червні — 26,8%. Тобто темпи вакцинації необхідно нарощувати.

«Якщо ми ставимо такі амбітні цілі, як провакцинувати 5 млн осіб до кінця літа, то кількість вакцинацій має зрости до 135 тис. на добу. Якщо говорити про імунізацію 70% дорослого населення до кінця 2021 р., то необхідно збільшувати охоплення населення вакцинацією в 5 разів», — додала І. Іваненко.

У липні очікуються поставки 7,7 млн доз вакцин. Тож важливо працювати з людьми та заохочувати їх до вакцинації, адже наразі бракує масової інформаційної кампанії з приводу необхідності та важливості вакцинації. Також необхідно збільшувати кількість пунктів щеплення.

Катерина Черногоренко, проєктний менеджер Міністерства цифрової трансформації (далі — Мінцифри), зазначила, що минулого тижня Мінцифри запустило бета-тестування «ковідних сертифікатів». Для отримання сертифікату в застосунку «Дія» необхідно направити запит на обробку медичних даних та надати згоду на їх отримання. Після отримання медичної інформації застосунком «Дія» формується «ковідний сертифікат». Коли сертифікат відображається у вашому застосунку «Дія» та за фактом укладення Україною міжнародних угод щодо визнання «ковідних сертифікатів», можна буде пред’являти цей сертифікат на кордоні.

Сертифікати є трьох типів:

  • вакцинація;
  • негативний ПЛР-тест;
  • клінічне одужання.

При цьому в Україні існують обмеження щодо строків цих типів сертифікатів.

Резюмуючи, можна зазначити, що після закінчення бета-тестування «ковідних сертифікатів» Україна почне повноцінну їх експлуатацію. Наразі вже ведуться перемовини щодо взаємного визнання «ковідних сертифікатів» із різними країнами.

Марія Карчевич, генеральний директор Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я МОЗ України, зауважила, що згідно зі статистичними даними Україна знаходиться на 70-му місці в рейтингу країн з вакцинації. Тобто країні ще є куди рости і необхідно нарощувати потужності. Як уже зазначалося, в червні темпи вакцинальної кампанії значно пришвидшилися. Для подальшого їх нарощування дуже важливими є:

  • бажання людей вакцинуватися;
  • поставки достатньої кількості вакцин;
  • розширення інфраструктури вакцинації.

«Як уже зазначалося, в Україні працюють три платформи вакцинації. При цьому центри масової вакцинації — це нова платформа, яка не використовувалася на початку вакцинальної компанії. Однак закордонний досвід свідчить, що для людей комфортніше, коли вакцинація відбувається в більш доступних та більш зручних для них місцях. Це можуть бути, наприклад, торгові центри та інші публічні заклади, які люди зазвичай відвідують. Тому МОЗ всебічно підтримує розгортання таких центрів масової вакцинації. У перспективі також можна буде розглянути розгортання точок вакцинації в аптеках. Однак це потребує законодавчого регулювання та організаційного опрацювання», — зауважила М. Карчевич.

Щодо «ковідних сертифікатів», то наразі в Україні запущено бета-тестування цифрових сертифікатів, очікуються перевірки технічних відповідностей в Єврокомісії, для того щоб можна було оголосити про повноцінний запуск функціоналу. Поки що сертифікати видаються на підставі даних про вакцинації, а найближчим часом видаватимуться за результатами ПЛР-тестування та за фактом одужання від COVID-19.

Важливо зауважити, що існує 2 типи сертифікатів:

  • зовнішній, який використовуватиметься для подорожей у країни, з якими Україна укладе договори про взаємне визнання документів щодо вакцинації;
  • внутрішній, який використовуватиметься для відвідування масових заходів в Україні.

Проте українцям все ж таки загрожує новий штам «дельта», і восени епідситуація може погіршитися, тому мета всіх, хто долучений до вакцинальної кампанії, захистити якомога більше українців.

Пресслужба «Щотижневика «АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті