COVID-19 може витіснити грип?

17 Серпня 2021 4:17 Поділитися

Пандемія COVID-19 стала причиною введення безпрецедентних протиепідемічних заходів, таких як носіння масок і респіраторів та значні обмеження в пересуванні та відвідуванні громадських місць. Цікаво, як всі ці протиепідемічні заходи відобразилися на поширеності звичайних для нас з вами інфекцій. Турецькі вчені дослідили поширеність вірусів грипу та інших вірусів, що вражають дихальні шляхи, протягом пандемії — з березня 2020 р. до лютого 2021 р. Зокрема, визначали такі віруси: віруси грипу A, B, грип A H1N1, риновірус, ентеровірус, парагрип, коронавіруси, метапневмовірус людини, бокавірус, респіраторно-синцитіальний вірус та аденовірус. Зразки брали з носоглотки пацієнтів, що звернулися за медичною допомогою. Загалом було проаналізовано 319 зразків. Середній вік пацієнтів склав 16 років (від 0 до 92 років). У 101 (31,7%) пацієнтів було виявлено вірусну інфекцію. Рино- та ентеровіруси були найпоширенішими в усіх вікових групах. Частота захворюваності на метапневмовірус не змінилася в порівнянні з попереднім роком. При цьому цікаво, що рівень позитивності щодо грипу протягом першого року пандемії знизився до 2,3% у порівнянні з 17,3% у попередньому році.

Учені підкреслюють, що незважаючи на поточну клінічну орієнтацію на пандемію COVID-19, клініцисти повинні мати на увазі, що інфекції рино-, ентеровірусів та метапневмовірусу можуть імітувати COVID-19, а респіраторні інфекції слід диференційно діагностувати за допомогою швидких тестів на SARS-CoV-2, рино-, ентеровіруси та метапневмовірус.

Таким чином, захворюваність на грип під час пандемії знизилася більш ніж у 7 разів, поряд із цим рівень захворюваності на інші поширені респіраторні віруси, крім COVID-19, не змінився.

За матеріалами www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті