Угода АССА включатиме й медичні вироби — Михайло Радуцький

16 Вересня 2021 3:33 Поділитися

Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (Комітет), в соціальній мережі Facebook повідомив, що 15 вересня у форматі онлайн відбувся круглий стіл з представниками МОЗ, Міністерства економіки України, Єврокомісії та Американської торговельної палати. Під час заходу було проаналізовано процес підготовки України до підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods — АСАА), так званого «промислового безвізу», в аспекті медичних виробів.

Адже підписання угоди дозволить вітчизняним виробникам здійснювати експортні операції за тими правилами, які діють між країнами ЄС. Українські медичні вироби будуть звільнені від додаткових сертифікацій, що відкриє можливості для збільшення обсягу виробництва. Як наслідок, знизиться собівартість, а відповідно, і доступність медичних товарів для українців.

М. Радуцький наголошує, що Комітет більше 2 років працює над гармонізацією законодавства України та ЄС. Так, нещодавно Парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт «Про лікарські засоби». Також триває розробка проєкту закону «Про медичні вироби», який стане частиною нової, адаптованою під європейські стандарти, нормативної бази. Цей проєкт вперше запровадить такі терміни, як «медичні вироби», «фальсифікація медичних виробів» та ін.

Окрім того, Уряд теж наразі розробляє постанову «Про затвердження технічного регламенту щодо медичних виробів», з урахуванням нових вимог до медичних виробів в ЄС.

М. Радуцький наголосив, що Комітет повністю підтримує підписання угоди про «промисловий безвіз» та продовжує працювати в напрямку виконання Угоди про Асоціацію з ЄС.

За матеріалами facebook.com/radutskyy
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Іван 16.09.2021 5:31
З новим ЗУ "Про Медичні Вироби" про угоду АССА можна забути.... Немає що прописувати в цьому законі, а пропишуть те, що буде суперечити європейській нормативній базі. Хіба поняття "медичний виріб" не визначене в ТР? І як ЗУ буде корелювати з новими тех.регламентами?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті