Міністерство охорони здоров’я — вітчизняні фармвиробники: початок спілкуванню та конструктивній співпраці покладено

25 січня 2008 р. «Фармацевтична фірма «Дарниця» зустрічала високих гостей: на запрошення Асоціації фармацевтичних виробників України (АФВУ) для наради з представниками провідних українських фармацевтичних підприємств-виробників завітав міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. Обов’язки гостинного господаря виконував голова правління — генеральний директор ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», професор Володимир Загорій, у зустрічі взяли участь генеральний директор ЗАТ «НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» Людмила Безпалько, генеральний директор ВАТ «Фармак» Філя Жебровська, в.о. генерального директора ТОВ «ФармаСтарт» Роман Приходько, голова правління — генеральний директор ВАТ «ІнтерХім» Анатолій Редер, а також керівництво АФВУ — її президент Петро Багрій і директор Олена Алєксєєва.

Василь Князевич Душевної тональності усій подальшій бесіді (яка разом з відвідинами знаменитого дарницького виробництва затягнулася майже на 3 год) завдала одна репліка Людмили Безпалько: коли Василь Князевич зайшов до зали і спробував скромно відмовитися від почесного місця головуючого у центрі столу, вона емоційно і щиро вимовила:

— Сідайте, сідайте у центрі — а ми будемо вашими крилами!..

— І дійсно, — миттєво відреагував міністр. — Так і повинно бути. Сподіваюсь, українські виробники ліків, — еліта фармацевтичної галузі, передовий і надзвичайно інтелектомісткий ешелон вітчизняної промисловості, — допоможуть нам як на крилах піднести рівень медичного забезпечення на якісно новий щабель. Саме на українських підприємствах лежить тягар відповідальності за забезпечення населення нашої держави безпечними та ефективними лікарськими засобами, за допомогою яких можна не лише надати дійсно якісну медикаментозну допомогу, але й зробити її доступною для більшості наших співгромадян — адже ціни на українські ліки прийнятні для широких верств населення, тобто їх виробники виконують важливу соціальну функцію.

Відбулася щира та відверта розмова професіоналів. Керівники провідних українських заводів ділилися з міністром наболілими проблемами, загострювали пріоритетні для вирішення питання, пропонували своє бачення методів та підходів до їх розв’язання.

Зокрема, Асоціація фармацевтичних виробників України представила міністру на розгляд низку пропозицій щодо першочергових заходів для підвищення експортного потенціалу вітчизняної фармацевтичної продукції. З метою усунення факторів, які стримують розширення експорту українських ліків, впливають на їх конкурентоспроможність на зовнішніх ринках, АФВУ вбачає за доцільне вжити таких заходів:

Міністерство охорони здоров’я — вітчизняні фармвиробники: початок спілкуванню та конструктивній співпраці покладено

•гармонізація законодавства у національному фармацевтичному секторі із законодавством інших країн згідно з рекомендаціями ЄС та ВООЗ, зокрема процедури державної реєстрації, стандартизації, сертифікації систем забезпечення і контролю якості фармацевтичної продукції;

•впровадження стандартів забезпечення якості фармацевтичної продукції, прийнятих в  ЄС: належної виробничої, лабораторної, клінічної, дистриб’юторської, аптечної практик;

•встановлення ставки акцизного збору у розмірі 0 грн. за 1 літр 100% спирту етилового, що використовується для виробництва лікарських засобів, відповідно до світової практики, оскільки існуючий механізм компенсації не вирішує проблем виробників, а лише сприяє підвищенню собівартості ліків та зниженню їх конкурентоспроможності на зовнішніх ринках;

•перегляд і скасування нововведень до законодавства, які унеможливлюють митне оформлення вантажу із оформленням податкового векселя при ввезенні в Україну фармацевтичного обладнання, що призводить до відволікання обігових коштів підприємств та впливає на собівартість ліків.

АФВУ впевнена, що реалізація означених заходів на державному рівні буде сприяти суттєвому підвищенню експортного потенціалу української фармацевтичної продукції.

Основна мета діяльності АФВУ, яка об’єднує провідні вітчизняні фармацевтичні підприємства (ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», ЗАТ «НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», Корпорація «Артеріум», ВАТ «Фармак», ТОВ «ФармаСтарт», ВАТ «ІнтерХім»), — інтеграція зусиль фармацевтичних виробників з метою підвищення ефективності використання їх професійного, практичного та наукового потенціалу, а також поліпшення матеріальних і фінансових ресурсів для вдосконалення фармацевтичного ринку України та якомога більшого задоволення потреб населення України безпечними, якісними, ефективними та доступними за ціною лікарськими засобами.

Препарати, що розробляються і випускаються підприємствами — членами АФВУ, базуються на сучасних технологіях та досягненнях у галузі фармакології і медицини. Підприємства — члени Асоціації щиро підтримують курс як на забезпечення населення безпечними, ефективними та доступними за ціною лікарськими засобами, так і на інтеграцію українських підприємств у європейський фармацевтичний ринок.

Чисельність працюючих на підприємствах —членах Асоціації становить понад 6 тис. осіб, річні обсяги виробництва — майже 1,5 млрд грн., асортимент продукції налічує більше 700 найменувань лікарських засобів. Підприємства здійснюють експорт виробленої продукції до країн СНД, Балтії, Східної Європи, Південно-Східної Азії, Африки тощо, що підтверджує конкурентоспроможність національної продукції на світових ринках. Підприємства — члени Асоціації виробляють близько 80% усіх вітчизняних ліків і несуть відповідальність за доступність цін на них для населення України, яке споживає майже 70% вітчизняних препаратів. При тому, що підприємства виробляють ліки, якість яких фактично відповідає міжнародним стандартам, ціни на них утримуються цілком доступними для населення України та становлять, у середньому, близько 2 грн. за 1 упаковку, що дешевше порівняно з імпортними у 3–4 рази.

Протягом наради неодноразово підкреслювалося, що підприємства — члени АФВУ забезпечують виконання найважливіших стратегічних державних програм у сфері охорони здоров’я, зокрема, щодо боротьби з туберкульозом, цукровим діабетом, кардіологічними, онкологічними захворюваннями тощо.

Після відвідання виробничих потужностей «Фармацевтичної фірми «Дарниця», керівник галузі високо оцінив роботу фармацевтичного підприємства, що запровадило новітні підходи у своїй діяльності.

— Одне з основних завдань держави в галузі охорони здоров’я — створення умов для виробництва та реалізації безпечних та якісних лікарських засобів. У галузі активно впроваджується система забезпечення якості виробництва препаратів, яка охоплює усі етапи обігу ліків, починаючи з їх створення до реалізаціїї та застосування споживачем (фармацевтична розробка лікарського засобу, належні лабораторна, клінічна, виробнича, дистриб’юторська, аптечна практики). Адже виробництво лікарських засобів за європейськими стандартами — єдиний шлях підприємств не тільки до міжнародного визнання, а й до того, щоб залишитись в Україні серед прогнозованої конкуренції (у разі вступу України в ЄС). Тому перехід вітчизняних виробників на європейські стандарти роботи належної виробничої практики (GMP) — найбільш актуальне питання.

По закінченні наради міністр пообіцяв топ-менеджерам української фармацевтичної індустрії всебічну підтримку з боку МОЗ України та свою як його чільника, конструктивну співпрацю і регулярний діалог.

Більш докладне висвітлення тем, що піднімалися на нараді, а також про подальшу співпрацю між галузевою виконавчою владою та українськими фармацевтичними виробниками читайте у наступних номерах «Щотижневика АПТЕКА». n

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті