Менопауза — це природна фізіологічна подія. Що важливо знати про жіноче здоров’я в період менопаузи?

18 Жовтня 2021 3:23 Поділитися

18 жовтня відзначають Міжнародний день менопаузи, метою якого є підвищення рівня інформованості в суспільстві та привернення уваги до теми, яка досі є закритою для багатьох — жіночого здоров’я в період менопаузи.

Менопауза — фізіологічна подія, яка настає в житті кожної жінки, обумовлена припиненням менструального періоду. Зазвичай це відбувається приблизно у віці 45–55 років, середній вік — 51. Різні зміни в організмі, хвороби (зокрема аутоімунні, онкологічні захворювання, оперативні втручання в зоні статевих органів) можуть спричинити настання ранньої менопаузи (до 45 років).

Менопаузі передує період (часто рік або два), коли на фоні гормональних флуктуацій відбувається порушення менструального циклу, зокрема зміна його тривалості, а потім менструації припиняються і жінка більше не може завагітніти природним шляхом.

У період менопаузального переходу з’являються перші симптоми дефіциту естрогенів — підвищене потовиділення, перепади настрою, зниження лібідо, сухість слизових оболонок статевих органів, порушення сну тощо. Симптоми можуть з’являтися задовго до менопаузи та тривати певний період після останньої менструації.

Приливи жару — один з проявів гормонального перелаштування організму, зазвичай пов’язаний зі змінами рівня гормонів, що контролюють температуру тіла. Характеризуються раптовими «нападами» жару (почервонінням шкіри обличчя, шиї, грудей), посиленням серцебиття, рясним потовиділенням.

Через гормональні зміни та уповільнення обміну речовин жінка, що входить у менопаузу, може набирати зайві кілограми. Тому важливо контролювати масу тіла, рівень глюкози в крові, дотримуватися збалансованого раціону харчування.

Зміни також можуть впливати на стан шкіри та волосся. У зв’язку зі зниженням рівня естрогену шкіра може стати більш сухою і чутливою, а волосся тонким і слабким.

Різні жінки переживають цей період по-різному. У деяких випадках гормональна перебудова організму, фізичні та психологічні зміни можуть супроводжуватися погіршенням самопочуття й значним дискомфортом. У разі вираженості симптомів, що заважають повсякденному життю, може застосовуватися медикаментозна (зокрема гормональна) та психологічна терапія, щоб допомогти легше пройти цей період. Поліпшенню самопочуття можуть сприяти фізичні вправи, масажі, розслаблюючі ванни, прогулянки.

На самопочуття жінки впливають індивідуальні фізіологічні та психологічні особливості, а також зовнішні фактори, зокрема ставлення до менопаузи в суспільстві. Через соціальні стереотипи жінка може приховувати психологічні та емоційні аспекти менопаузи, побоюючись осуду або соромлячись говорити про ті чи інші проблеми іноді навіть з лікарем.

Не варто нехтувати відвідуванням гінеколога як у період, що передує менопаузі (деякі симптоми легко списати на стрес), так і після припинення менструального циклу. Взагалі рекомендується здійснювати плановий огляд принаймні раз на рік, навіть якщо нічого не турбує.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Євгенія 11.04.2023 10:28
Вітаю!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті