Неправдива інформація про вакцинацію вбиває — МОЗ

05 Листопада 2021 12:39 Поділитися

МОЗ оприлюднено офіційну заяву щодо поширення громадянами неправдивої інформації про вакцинацію від COVID-19. У Міністерстві зазначають, що сьогодні як в Україні, так і у світі існує недовіра до вакцин проти COVID-19. Це попри те, що в історії сучасної медицини та фармацевтичних розробок ще не приділялася настільки прискіплива увага окремому лікарському засобу, як це відбувається з вакцинами.

Одна з причин такої недовіри — поширення неправдивої інформації щодо вакцинації.

Так, у жовтні 2021 р. один новинний портал опублікував інтерв’ю місцевого лікаря-імунолога, у якому він стверджує, що:

1) вакцини, особливо векторні та мРНК, неефективні проти нових мутацій від COVID-19, бо вони таргетовані лише на шипоподібний білок оригінального уханського варіанту;

2) якщо вакцинована векторною або мРНК-вакциною людина захворіє на COVID-19, то вакцинація ніяк не вплине на перебіг хвороби, бо після них виробляються лише антитіла до шипоподібного білка, за допомогою якого вірус проникає в клітину;

3) у Великій Британії щеплені люди не просто масово хворіють, а масово вмирають.

Усі ці твердження є неправдивими та маніпулятивними:

  • шипоподібний білок «дельта»-варіанту і справді зазнав деяких мутацій, що дозволяють йому легше проникати в наші клітини. Однак той шипоподібний білок, який виробляється після введення векторних та мРНК-вакцин, майже повністю відповідає тому, який є у варіанта «дельта». Тож, від штаму «дельта» та інших мутацій коронавірусу, захищають як інактивовані, так і векторні та мРНК-вакцини;
  • після вакцинації векторними та мРНК-вакцинами рівень Т-клітинного імунітету залишається високим як мінімум упродовж 6 міс, і це ті клітини, які знищують вірус та інфіковані ним клітини.

Тому кожна з вакцин, які зараз використовує Україна, значно знижує ризик госпіталізації та смерті від COVID-19. Це довели численні дослідження:

1) AstraZeneca: за останніми даними досліджень у реальних умовах (тобто після того, як десятки мільйонів людей у всьому світі щепилися цією вакциною), дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та госпіталізації з ефективністю 92% для штаму коронавірусу «дельта» та 86% — для штаму «альфа»;

2) CoronaVac: дослідження серед мешканців Китаю віком 18–59 років, які здійснював центр контролю та профілактики захворювань у Гуанчжоу в травні 2021 р. під час спалаху захворюваності на штам «дельта», виявили, що дві дози вакцини демонстрували ефективність у 59% проти симптоматичного захворювання на COVID-19, 70,2% — проти середньої форми тяжкості захворювання і 100% — проти важких випадків;

3) Comirnaty від Pfizer: згідно з результатами британського дослідження, опублікованими в авторитетному науковому виданні «The New England Journal of Medicine» в серпні 2021 р., вакцина Comirnaty виробництва Pfizer має ефективність 93,7% проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом «альфа», та 88% — для штаму «дельта».

З понад 51 000 смертей від COVID-19 в Англії в період з січня до липня 2021 р. лише 256 осіб отримали дві дози вакцини. Вакциновані люди також хворіють, втім набагато легше та мають набагато нижчий ризик померти внаслідок цього захворювання порівняно з невакцинованими.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), вакциновані люди у 8 разів рідше заражаються й у 25 разів рідше зазнають госпіталізації або смерті.

Також у своєму інтерв’ю згаданий експерт неодноразово підкреслив переваги препарату CoronaVac від Sinovac над іншими антиковідними вакцинами. При цьому він не приховує, що має конфлікт інтересів, бо є консультантом проєкту з виробництва цієї китайської вакцини українською компанією.

Такі матеріали спричиняють реальні смерті, адже серед людей, які не щепилися та не пережили коронавірусну хворобу, дехто покладався саме на такі фейки.

У зв’язку із цим МОЗ наголошує, що не варто довіряти неперевіреним джерелам. Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19. Стратегічна мета, яку ставить Міністерство охорони здоров’я, — сформувати в українців колективний імунітет до смертельно небезпечної хвороби. Для цього потрібно, аби щонайменше 70% дорослого населення імунізувалися.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті