Зупинемо резистентність спільними зусиллями — Всесвітній тиждень обізнаності щодо протимікробних препаратів

22 Листопада 2021 11:30 Поділитися

З 18 до 24 листопада триває Всесвітній тиждень обізнаності щодо протимікробних препаратів (World Antimicrobial Awareness Week — WAAW). WAAW проводиться щороку з метою підвищення інформованості і розуміння суспільством проблеми стійкості (резистентності) до протимікробних препаратів, у тому числі антибіотиків. Темою цього року став лозунг «Поширюйте обізнаність, зупиніть резистентність» (Spread Awareness, Stop Resistance).

Відкриття антимікробних препаратів стало справжньою революцією в медицині. Перший антибіотик — пеніцилін — відкрив британський мікробіолог Александер Флемінг (Alexander Fleming) у 1928 р., за що був удостоєний Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини.

Однак досвід застосування антибіотиків у медичній практиці показав, що бактерії поступово розвивають захисні механізми. У результаті почали з’являтися бактерії, стійкі до дії протимікробних препаратів. Наразі кількість виявлених штамів мікроорганізмів, стійких принаймні до одного антибіотика, становить 70%. Пацієнтів із поширеними інфекційними захворюваннями стає дедалі важче лікувати, терміни терапії збільшуються, доводиться застосовувати більш дорогі та інтенсивні методи.

Основною причиною стрімкого розвитку резистентності до протимікробних препаратів є нераціональне, необґрунтоване чи безвідповідальне їх застосування.

Дуже часто забувають простий факт — антибіотики не діють на віруси. Через необізнаність люди приймають антибіотики при вірусних захворюваннях, застуді або грипі, і це помилка, яка може мати наслідки для всього людства. Існує реальна загроза повернутися до часів Середньовіччя, коли люди помирали від найпростіших інфекцій і хвороб.

Важливо! Антибіотики має призначати лікар, і лише при бактеріальних інфекціях! Щоб впевнитися, що це саме така інфекція, лікар може призначити додаткові аналізи, а також за необхідності аналіз на чутливість до препарату, щоб підібрати протимікробний засіб, який впораєтеся з бактерією.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) наголошує: звертайтеся до лікаря, застосовуйте антибіотики або інші протимікробні препарати тільки, якщо їх призначив фахівець, дотримуйтеся всіх рекомендацій щодо застосування (зокрема не переривайте лікування як тільки стало краще, курс потрібно пройти повністю) та не забувайте про прості заходи профілактики інфекцій — мийте руки з милом, вакцинуйтеся.

На підтримку інформаційної кампанії до WAAW у світі проводяться різноманітні заходи з метою підвищення інформованості про проблему нераціонального застосування протимікробних препаратів.

18 листопада відзначався Європейський день обізнаності щодо антибіотиків (European Antibiotic Awareness Day). «Резистентність до протимікробних препаратів — тиха пандемія, яка може мати катастрофічні наслідки для сучасної медицини», — зазначила Емер Кук (Emer Cooke), виконавчий директор Європейського агентства з лікарських засобів (European Medicines Agency — EMA). В інформаційній кампанії, закликаючи застосовувати антибіотики відповідально, ЕМА використовувало лозунг «Давайте діяти разом проти мовчазної пандемії» (Let’s take action against the silent pandemic).

На підтримку WAAW також підсвічують будівлі та споруди синім кольором. У соціальних мережах ви можете підтримати WAAW, приєднавшись до руху «Go Blue for AMR». Це «кольорова кампанія», акцентом якої є світло-блакитний колір, яким пропонують оформлювати елементи одягу, сторінки в соцмережах.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті