У III кв. 2021 р. 700 фармкомпаній втратили близько 84 млрд дол. США ринкової капіталізації

07 Грудня 2021 9:41 Поділитися

У 2020 р., на хвилі пандемії COVID-19, котирування акцій багатьох фармацевтичних та біотехнологічних компаній стрімко поповзли вгору. Зокрема тих, що успішно випустили на ринок вакцини для профілактики коронавірусної інфекції, а також перспективні інноваційні препарати. Так, неабиякий успіх на фондових ринках продемонструвала компанія Moderna (розробник РНК-вакцини для профілактики COVID-19), Novo Nordisk (розробник нового препарату для лікування пацієнтів з ожирінням) та Daiichi Sankyo (розробник перспективного препарату для лікування хворих на рак молочної залози, маркетингові права на лікарський засіб частково викупила AstraZeneca).

Але в нинішньому році вплив цього чинника, як і ентузіазм інвесторів, зменшується. В обмін на свою підтримку тут і зараз інвестори прагнуть бути впевненими в майбутньому успіху та здатності перспективних кандидатів у препарати генерувати значні доходи.

За даними аналітичної компанії Evaluate Pharma, у III кв. 2021 р. 700 компаній сфери фармації і біотехнологій сукупно втратили близько 84 млрд дол. США ринкової капіталізації. Втім загальна вартість багатьох компаній все ще залишається вищою, ніж на початку нинішнього року.

Серед компаній «Великої Фарми» (Big pharma) найбільшим успіхом на фондових ринках можуть похизуватися Eli Lilly and Company, AstraZeneca та Pfizer. За підсумками 9 міс 2021 р. вартість їх акцій зросла на 37; 20 та 17% відповідно. Станом на 30 вересня розмір ринкової капіталізації цих компаній становить 221, 186 та 241 млрд дол. відповідно.

Серед компаній з ринковою капіталізацією більше 25 млрд дол., найбільший приріст за підсумками 9 міс нинішнього року продемонструвала компанія Moderna — на рівні 268%. Вартість акцій Novo Nordisk зросла на 46%, Regeneron — на 25%.

У той же час найбільше серед представників Big pharma знизилася вартість акцій Novartis — на 13%, Merck & Co — на 8% та Bristol Myers Squibb — на 5%. А серед компаній з ринковою капіталізацією більше 25 млрд дол. найбільших втрат зазнали азіатські фармкомпанії: китайська Jiangsu Hengrui (–49%), корейська Celltrion (–28%) та японська Chugai* (–25%).

У сфері M&A нинішній рік також ризикує стати одним з найспокійніших. За 9 міс 2021 р. фармвиробниками укладено угод зі злиття та поглинання на суму 53,3 млрд дол. Востаннє подібна низька активність на ринку M&A зафіксована у 2017 р., коли за весь рік було укладено угод на суму 75,4 млрд дол. Проте є певні надії на пожвавлення до кінця року. Так, у III кв. 2021 р. укладено 3 з 5 найбільших угод року, у тому числі угода з придбання біофармацевтичної компанії Acceleron Pharma, що спеціалізується на клінічних дослідженнях (Кембридж, США), компанією Merck & Co. (за межами США відома як MSD).

За матеріалами www.evaluate.com

*Дочірня компанія Hoffmann-La Roche.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті