Нове дослідження за участю дітей з ВІЛ показує успіх простої в застосуванні антиретровірусної терапії

10 Січня 2022 9:22 Поділитися

Згідно з результатами глобального дослідження, проведеного вченими з Університетського коледжу Лондона (University College London — UCL), антиретровірусний лікарський засіб, що приймають 1 раз на добу, недорогий та легкий для застосування у дітей, більш ефективно пригнічує ВІЛ, ніж стандартні методи лікування.

Дослідження, результати якого опубліковані в «The New England Journal of Medicine», показало, що схеми на основі долутегравіру, які вже широко використовуються для лікування дорослих, знижують ймовірність невдачі терапії серед молодих людей віком 3–18 років приблизно на 40% порівняно зі стандартними методами лікування.

Результати було отримано в ході рандомізованого контрольованого дослідження ODYSSEY за участю понад 700 дітей із 29 клінічних центрів в Африці, Європі та Азії. Учасники випадковим чином отримували або долутегравір, або стандартні препарати проти ВІЛ. Спостереження тривало щонайменше 2 роки.

Результати дослідження ODYSSEY, спонсором якого є Фонд Пента (Penta Foundation) і яке фінансувалося компанією ViiV Healthcare, послужили основою для нової настанови Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у якій рекомендується використовувати лікування на основі долутегравіру у дітей.

Професор Дайана Гібб (Diana Gibb), головний автор дослідження ODYSSEY та один з провідних авторів статті, зазначила: «Медичне лікування дітей часто значно відстає від лікування дорослих через те, що необхідні окремі склади та дослідження. Завдяки даним ODYSSEY, у якому використовувалося спрощене дозування, цей пробіл у лікуванні було скорочено, і ми сподіваємося, що країни зможуть швидко розширити доступ дітей до лікування в глобальному масштабі».

Провідний автор дослідження, доктор Анна Туркова додала: «Близько 1,8 млн дітей живуть з ВІЛ, але у них були обмежені можливості лікування. Вони мають приймати препарати, які неприємні на смак, які потрібно приймати двічі на добу або які відпускаються у формі великих таблеток, які важко проковтнути.

Долутегравір відпускається у формі маленьких таблеток. Схема прийому, як правило, — 1 раз на добу, а дитячі таблетки можна розводити у воді. Це означає, що їх набагато легше приймати маленьким дітям. Це важливо для заохочення до лікування та прихильності до нього протягом багатьох років. На жаль, лише близько половини дітей, які живуть із ВІЛ, нині отримують лікування, а ті, хто не лікується, стикаються з високим ризиком ослаблення імунітету та погіршення здоров’я».

Долутегравір є інгібітором інтегрази, тобто пригнічує ВІЛ шляхом інгібування інтегрази, ферменту, який потрібний вірусу для реплікації.

У ході дослідження вчені виявили, що 14% дітей, які отримували долутегравір, зазнали невдачі в лікуванні протягом 2 років порівняно з 22% дітей, які отримували стандартну терапію. Лікування вважалося невдалим, якщо вірус визначався у крові, тобто він не був повністю пригніченим або якщо у дитини були симптоми, пов’язані з ВІЛ. Такий збій може бути наслідком того, що препарат не приймали, а також відсутності його дії.

Дані, отримані від дорослих, показують, що долутегравір має високий генетичний бар’єр до резистентності. Це означає, що віруси з нижчою ймовірністю стануть стійкими до нього з часом. Цей результат було відтворено в дослідженні ODYSSEY, у якому серед дітей та підлітків, які отримують лікування на основі долутегравіру, спостерігалася значно нижча резистентність.

Попередні дослідження показали, що долутегравір може бути пов’язаний зі збільшенням маси тіла серед дорослих, але дослідники заявили, що нові результати обнадіюють дітей: ті, хто отримував долутегравір, набирали на 1 кг більше і росли на 1 см вище за 2 роки — обидва показники вказують на кращий ріст, а не на аномальне збільшення маси тіла.

Крім того, у дітей із групи долутегравіру був кращий ліпідний профіль, що означало нижчий ризик серцево-судинних захворювань у довгостроковій перспективі.

За матеріалами medicalxpress.com; africanian.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті