Ефективність засобів від похмілля: про що говорить новий систематичний огляд досліджень?

11 Січня 2022 10:10 Поділитися

Багатьом може бути знайоме це жахливе відчуття втоми, головного болю, підвищеного потовиділення, нудоти та чутливості до світла — страшного похмілля. Приблизно 2,4 млрд людей у ​​всьому світі вживають алкоголь. Безумовно, значна частина з них колись відчують симптоми похмілля. Тож, існує значний попит на ефективні способи зменшення вираженості цих неприємних проявів.

Аби вирішити це питання, протягом десятиліть дослідники вивчали потенційні лікарські засоби від похмілля, спричиненого алкоголем. Нещодавно новий систематичний огляд рандомізованих контрольованих досліджень показав реальну доказову картину. Незважаючи на виявлення 21 випробування, присвяченого вивченню потенційних способів лікування похмілля, вчені дійшли висновку, що: «Серед обмежених досліджених втручань усі мали сприятливий профіль переносимості та дуже низьку якість доказів». Іншими словами можна сказати, що хоча ці ліки можна приймати без будь-яких побічних ефектів, було виявлено, що вони не лікують похмілля.

Але є й добрі новини. Дослідники припустили, що три з досліджуваних лікарських засобів мають потенціал і повинні бути вивчені додатково. До них належать екстракт гвоздики, толфенамова кислота та піритинол.

Вважається, що екстракт гвоздики сприяє виведенню алкоголю з організму, що може скоротити час похмілля, який зазвичай становить 12 год після пробудження. Респонденти також зафіксували зниження тяжкості похмілля.

Деякі дослідження показують, що замість того, щоб чекати появи симптомів похмілля, прийом толфенамової кислоти до і після вживання алкоголю може зменшити нудоту, головний біль і тремор, що виникають під час похмілля. Толфенамова кислота належить до групи нестероїдних протизапальних препаратів.

Піритинол, також відомий як дисульфід піридоксину, отримують з вітаміну B. По суті, він допомагає людині відчувати себе більш енергійнішою: явна перевага, враховуючи втому, що часто виникає при похміллі. Зазвичай піритинол відпускається у формі капсул.

Незважаючи на ці потенційні лікарські засоби, автори цього огляду виявили деякі суттєві прогалини в даних. Не в останню чергу це було пов’язано з упередженим ставленням до чоловіків-учасників досліджень — у 8 із 21 досліджень, включених до огляду, не було жінок. Враховуючи фізичні відмінності між чоловіками та жінками, у дослідженнях має вестися пошук лікарських засобів не лише для чоловіків, а й для жінок.

Парацетамол та ацетилсаліцилова кислота

Хоча багато людей з похміллям звертаються до звичних лікарських засобів, таких як парацетамол або ацетилсаліцилова кислота, рандомізованих контрольованих випробувань, спрямованих на вивчення їх ефективності при симптомах похмілля та порівняння з плацебо, не проводилося. Крім цього, дослідницька група також виявила, що в більшості досліджень цих препаратів щодо зменшення симптомів похмілля брало участь менше ніж 30 осіб. Незважаючи на це, Національна служба охорони здоров’я (National Health Service — NHS) Великобританії передбачає, що ці препарати можуть допомогти при головному болю, спричиненому похміллям.

Також варто враховувати, що відсутність доказів не зупиняє продаж та просування на ринок засобів з недоведеною ефективністю. Багато з них буде покладатися на ефект плацебо, який, як відомо, значно впливає на цілу низку проблем зі здоров’ям. Віри в те, що засіб спрацює, навіть якщо в ньому немає активного інгредієнта, може бути достатньо, щоб зменшити вплив похмілля.

Враховуючи нинішнє становище, наука має втрутитися та надати докази того, що дійсно працює, а що ні. Існує очевидна потреба покращити як якість, так і кількість досліджень ліків, застосовуваних при похміллі.

За матеріалами medicalxpress.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті