«Дарниця» отримає від ВООЗ технологію виробництва мРНК вакцин

05 Травня 2022 1:13 Поділитися
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) офіційно визначила вітчизняну фармацевтичну компанію «Дарниця» як єдину в Україні, що отримає технологію виробництва вакцин на основі мРНК. Наразі в Україні не виробляються вакцини на базі цієї технології від жодної хвороби, тож це значний крок для розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі.

Згідно з повідомленням ВООЗ з квітня 2022 р. Україна приєдналася до списку країн, які отримали підтримку від глобального центру ВООЗ* з передачі технологій для виробництва вакцин на основі мРНК. Після тривалого конкурсу компанію «Дарниця» було обрано з-поміж інших фармацевтичних компаній країни. У рамках цього проєкту команда «Дарниці» пройде спеціальну підготовку  щодо трансферу технологій на базі тренінгових центрів ВООЗ.

Синтетична мРНК — це революційна технологія, яка дає змогу створювати принципово новий клас препаратів для багатьох невиліковних на сьогодні захворювань. Дана технологія була започаткована у 1970-х роках. Основний принцип її дії був вражаюче простим: найпотужніша у світі фабрика ліків може бути всередині кожної людини. До початку пандемії COVID-19 мРНК-вакцина не була загальновідомою. На основі цієї технології створено протиковідні вакцини Pfizer/BioNTech і Moderna.

«Вітаю нашу «Дарницю» та всіх українців! Ми починаємо процес отримання технології мРНК для виробництва вакцин. Над цим проєктом наша команда працювала ще до початку війни. Тож отримати таку новину від ВООЗ зараз є надважливим. Це перемога як «Дарниці», так і нашої держави. Дякую Міністерству охорони здоров’я України та особисто Віктору Ляшку за підтримку та допомогу!», — підкреслив голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

Нагадаємо, що у березні 2022 р. «Дарниця» офіційно виграла конкурс та підписала угоду із The Medicines Patent Pool (МРР) на отримання ліцензії щодо розробки та виробництва генеричної  версії препарату Pfizer — PAXLOVID™ (Паксловід), призначеного для перорального застосування з метою лікування COVID-19.

За матеріалами, наданими компанією «Дарниця»

*Глобальний центр передачі технологій мРНК ВООЗ у Південній Африці.

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті