Лікування пацієнтів із втомою. Нова настанова з Німеччини

16 Січня 2023 12:24 Поділитися

Німецьке товариство загальної та сімейної медицини (Deutsche Gesellschaft für Allgemeinmedizin und Familienmedizin — DEGAM) уже більше 10 років розробляє високоякісні рекомендації S3*, а також зручні у використанні практичні поради S1. Наприклад, у розробці знаходяться настанови S3 з подолання дефіциту вітаміну D, а також вузлової гіпертрофії щитовидної залози. Інсульт, гострий та хронічний кашель — теми інших рекомендацій з найвищим рівнем методологічної якості.

Нещодавно оновлено настанову S3 «Втома» (Müdigkeit). Цікаво, чи не з’явилися нові докази щодо допомоги хворим із втомою?

На жаль, переконливих даних немає. «Опубліковані на міжнародному рівні докази щодо різних форм терапії при втомі незалежно від основного соматичного або психологічного захворювання в основному стосуються міалгічного енцефаліту/синдрому хронічної втоми (МЕ/СХВ) або СХВ без зв’язку із фізичним навантаженням. Оскільки досліджено лише невеликі та неоднорідні групи пацієнтів, у деяких із яких відмічали дуже виражені симптоми, ці результати можна застосовувати лише з великою обережністю. Проте жодне з досліджень не надало переконливих доказів ефективності. У консенсусному документі Європейської мережі з міалгічного енцефаломієліту/синдрому хронічної втоми (European Network on Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome — EUROMENE) є докладний опис подібних досліджень.

У разі втоми загалом, тобто не обмежуючись ME/CХВ, результати фармацевтичних втручань здебільшого були невтішними, спостерігалися значні ефекти плацебо, або дослідження були методологічно неадекватні/непослідовні, зазначено в настанові.

Її автори також критично ставляться до використання психостимуляторів метилфенідату і модафінілу для лікування пацієнтів із втомою при хворобі Паркінсона, розсіяному склерозі та онкопатології. Ці ліки згадано у відповідних рекомендаціях як виправдану терапевтичну спробу у разі втоми, на яку неможливо інакше вплинути. Проте, як попереджають автори настанови, «наразі для цього немає надійної доказової бази, і використання цих речовин за трьома показаннями є використанням не за призначенням з усіма наслідками юридичної відповідальності».

У невеликому короткочасному дослідженні фітопрепарат (з валеріаною, хмелем і зизифусом у складі) покращував якість сну та зменшував денну сонливість при первинному безсонні.

Добавки заліза навряд чи вирішать проблему втоми у здорових людей без серйозного дефіциту заліза або анемії, оскільки на це зазвичай впливають інші чинники, набагато важливіші.

Постійні консультації у разі незрозумілої втоми та/або ознак відповідного психосоціального стресу, допомога у припиненні зловживання психоактивними речовинами, особливо тютюном, марихуаною, алкоголем, та поведінкова терапія — ось основні рекомендації рівня А, що наведено у настанові щодо лікування пацієнтів із втомою. У якості додаткових матеріалів опубліковано анкету для збирання анамнезу та інформаційні матеріали для пацієнтів.

За матеріалами www.degam.de; www.awmf.org

*Відповідно до правил Асоціації наукових медичних товариств Німеччини (Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften — AWMF), настанови розробляють та класифікують за чотирма рівнями — від S1 до S3, причому S3 є найвищим рівнем якості методології:

  • S1: рекомендації, розроблені групою експертів у неформальному консенсусі;
  • S2k: офіційно затверджуються всіма організаціями та професійними спільнотами, що брали участь у розробці; не містять оцінок доказовості та рівня рекомендацій;
  • S2e: офіційно затверджуються, потребують систематичних досліджень, відбору та оцінки наукових даних, а також визначення позицій пацієнтів (громадян); визначена градація рекомендацій;
  • S3: використано всі елементи систематичної розробки; визначено рівень доказовості та ступінь консенсусу.
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті