Пацієнти часто припускаються помилок під час вимірювання АТ. Як їм зарадити?

01 Березня 2023 10:58 Поділитися

Відповідно до даних нещодавно опублікованого дослідження, під час самостійного вимірювання артеріального тиску (АТ) пацієнти регулярно припускаються помилок (Nessler K. et al., 2023). У яких груп хворих такі проблеми виникають найчастіше?

Сто пацієнтів з гіпертонічною хворобою заповнили анкету про стан їх здоров’я та результати вимірювання АТ за допомогою власних пристроїв. Потім дослідники виміряли АТ учасників за допомогою каліброваного сфігмоманометра, щоб оцінити точність вказаних показників. Це перехресне дослідження було проведено в п’яти центрах первинної медичної допомоги в Кракові, Польща.

Середня різниця в показниках систолічного та діастолічного артеріального тиску, визначених пацієнтами та дослідниками, становила 8,36 мм рт. ст. (стандартне відхилення = 10,90 мм рт. ст.) та 2,16 мм рт. ст. (стандартне відхилення = 9,12 мм рт. ст.) відповідно. Неточності у вимірюванні АТ учасниками були пов’язані з рівнем освіти нижче середньої, старшим віком та відсутністю інших хронічних захворювань. Таким чином, рівень АТ, який самостійно вимірювали пацієнти, був вищим за значення дослідника, ймовірно, у зв’язку з більшою кількістю помилок у хворих.

Отримані результати можуть пояснюватися тим, що неосвічені пацієнти, а також ті, у кого менше проблем зі здоров’ям, менш обізнані про свій стан та методи, за допомогою яких його контролюють. Відповідно, вони з нижчою ймовірністю знають про правильні методи вимірювання і наслідки отримання неточних показань.

Інше дослідження — автоматичний прилад

Результати раніше опублікованих досліджень були порівнянними. Так, різниця між показниками вимірювання АТ автоматичними пристроями пацієнтами та дослідниками становила 5,8 і 1,3 мм рт. ст. для систолічного і діастолічного артеріального тиску відповідно. При цьому показники, отримані хворими, також були вищими. Автори пояснили розбіжності у даних пацієнтів та дослідників високим рівнем помилок учасників. Коли методи вимірювання пацієнтів було виправлено, розбіжність значно зменшилася.

У чому можуть допомогти фармацевтичні працівники?

Працівники охорони здоров’я повинні навчати пацієнтів правильного самовимірювання АТ і перевіряти їх здатність робити це, перш ніж піддавати показники клінічній оцінці. Ці зусилля мають бути спрямовані на всіх хворих, але наголос слід зробити на тих, хто був найбільш схильним до помилок, головним чином пацієнтів літного віку. Запровадження фармацевтичної послуги з оцінки ризику виникнення високого АТ може допомогти пацієнтам адекватно контролювати тиск та відповідні фармакотерапевтичні заходи.

За матеріалами bmcprimcare.biomedcentral.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті