Який вітамін допоможе попередити розвиток деменції?

13 Березня 2023 3:21 Поділитися

Широковідомою є важливість підтримання нормального рівня вітаміну D в організмі, проте, чи знаємо ми, що нам це може дати?

Учені з Інституту мозку імені Гочкіса Університету Калгарі (University of Calgary) проаналізували дані більш ніж 12 тис. пацієнтів (середній вік — 71 рік) з бази даних Національного координаційного центру хвороби Альцгеймера (National Alzheimer’s Coordinating Center), США, з нормальними когнітивними функціями або легкими когнітивними порушеннями.

Загалом 37% осіб використовували вітамін D, а решта 63% — ні. Ті, хто вживав добавки вітаміну D, частіше були жінками та мали вищу освіту.

У групі вітаміну D розвиток деменції становив 16% порівняно з 32% у групі, яка не використовувала вітамін D. У той час як вплив вітаміну D асоціювався з нижчою захворюваністю на деменцію незалежно від статі, цей показник був нижчим у жінок порівняно з чоловіками. Депресія та легкі когнітивні порушення частіше спостерігалися у тих, хто не вживав вітамін D.

Проте вчені попереджають, що дослідження має кілька обмежень. У них не було даних про дозу або тривалість вживання вітаміну D та про початковий його рівень у сироватці крові.

«Багато епідеміологічних досліджень підтверджують, що в осіб з дефіцитом вітаміну D відмічають вищий ризик розвитку когнітивних проблем. Питання полягає в тому, чи є якась користь від додавання вітаміну D для підвищення когнітивних здібностей, якщо його рівень нормальний», — зазначив Іхаб Хаджар (Ihab Hajjar), доктор медичних наук, професор неврології та терапії у Південно-західному медичному центрі UT (UT Southwestern Medical Center) у Далласі, США. Професор також наголосив на побічних ефектах, які можуть відмічатися при передозуванні вітаміну D.

«Запобігти деменції або відстрочити її початок є життєво важливим, враховуючи зростання кількості хворих», — відмітив співавтор дослідження Байрон Кріз (Byron Creese). Він зазначив, що доцільність вживання вітаміну D продовжують вивчати шляхом випадкового розподілу учасників для використання добавок вітаміну D або плацебо.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті