Який вітамін знижує ризик розвитку панкреатиту?

22 Березня 2023 2:59 Поділитися

Хіміотерапію із застосуванням ферменту аспарагінази використовують у лікуванні пацієнтів з гострим лімфобластним лейкозом (ГЛЛ). Проте у 2–10% хворих за такої схеми лікування розвивається запалення підшлункової залози. У третини таких осіб симптоми можуть бути дуже серйозними.

Учені зі Стенфордського університету (Stanford University) та Медичного центру дитячої лікарні Цинциннаті (Cincinnati Children’s Hospital Medical Center) розробили прогностичну аналітичну модель, щоб краще зрозуміти механізми розвитку панкреатиту, пов’язаного з аспарагіназою, і визначити потенційні заходи для запобігання або зменшення вираженості панкреатиту.

Вони проаналізували величезну кількість даних про експресію генів, щоб виявити, що активність генів, пов’язана з аспарагіназою або панкреатитом, може бути інактивована ретиноїдами (вітамін А та його аналоги).

Учені виявили, що лише у 1,4% пацієнтів, яких лікували аспарагіназою, розвинувся панкреатит, у разі паралельного вживання вітаміну А, на відміну від 3,4% хворих, які цього не робили. Одночасне вживання вітаміну А корелювало зі зниженням ризику аспарагіназо-асоційованого панкреатиту на 60%.

У певному сенсі знання, отримані в цьому дослідженні, можна вже застосувати в догляді за пацієнтами. Однак необхідні додаткові клінічні дослідження, щоб визначити, яка саме кількість вітаміну А буде потрібно використовувати для попередження розвитку панкреатиту.

За матеріалами www.cincinnatichildrens.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті