Чи може вживання м’яса спричинити розвиток інфекцій сечовивідних шляхів?

04 Квітня 2023 10:12 Поділитися

Кишкова паличка є відомою причиною харчових отруєнь, але також вона може викликати розвиток інфекцій сечовивідних шляхів (ІСШ). ІСШ є дуже поширеними, вони вражають більше половини всіх жінок хоча б раз за життя.

Ленс Прайс (Lance Price), мікробіолог і професор Університету Джорджа Вашингтона (George Washington University), США, разом з командою учених провів дослідження з цього питання. Учені вивчали зразки м’яса на наявність кишкової палички, а також  бактерії, які були виділені у пацієнтів у медичному центрі міста за цей же період.

Аналізуючи геноми E. coli з м’яса та виділені у пацієнтів, дослідники зосередилися на сегментах бактеріальної ДНК, які є унікальними для штамів, що колонізують тварин, м’ясо яких вживають люди. На базі отриманих даних учені розробили математичну модель, яка передбачила ймовірність того, яке походження мала кишкова паличка, що спричинила ІСШ. Таким чином вдалося ідентифікувати 8% пацієнтів, які заразилися E. coli саме через м’ясо.

Це дослідження з припущенням зв’язку між ІСШ та кишковою паличкою харчового походження не є першим. У випробуванні 2005 р., наприклад, учені дійшли висновку, що спалах ІСШ, ймовірно, був спричинений зараженою їжею тваринного походження.

А щоб захистити себе від кишкової палички харчового походження, потрібно пам’ятати про належну гігієну та безпечне приготування їжі.

За матеріалами www.sciencedirect.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті