Як головний біль пов’язаний із циркадними ритмами?

10 Квітня 2023 5:13 Поділитися

Головний біль — один з найпоширеніших симптомів, який впливає на якість життя багатьох людей у різні періоди життя. Водночас механізми, що лежать в основі розвитку цього стану, не повністю зрозумілі.

Науковці з Медичної школи МакГоверна (McGovern Medical School at UTHealth Houston) провели метааналіз 16 досліджень впливу циркадних ритмів на розвиток головного болю.

Результати показали, що кластерний головний біль був пов’язаний з нижчим рівнем мелатоніну та вищим рівнем кортизолу порівняно з контрольною групою без такого болю. На генетичному рівні кластерний головний біль був пов’язаний з 2 основними циркадними генами (CLOCK і REV-ERBalpha), а також 5 з 9 генів, які підвищують ймовірність розвитку такого болю, є генами з циркадним шаблоном експресії.

Мігрень була пов’язана зі зниженням рівня мелатоніну в сечі та з основними циркадними генами; 110 зі 168 генів, пов’язаних з мігренню, були генами, що контролювали внутрішній годинник.

Також дослідження показало циркадний патерн у 71% нападів кластерного головного болю з чітким циркадним піком між 21:00 і 3:00 ранку. У 50% випадків мігрень також була пов’язана з циркадним спадом між 23:00 і 7:00 ранку.

Сезонні піки також були очевидними для кластерного головного болю (навесні та восени) та мігрені (з квітня до жовтня).

У короткостроковій перспективі ці висновки допоможуть пояснити пацієнтам, що, можливо, головний біль о 8:00 викликаний їхнім внутрішнім біологічним годинником, а не неправильно підібраною подушкою, їжею чи ліками.

У довгостроковій перспективі ці результати можуть свідчити про те, що ліки, які націлені на циркадну систему, можуть бути ефективними для пацієнтів з мігренню та головним болем.

За матеріалами www.n.neurology.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті