Як артеріальна гіпертензія впливає на розумові здібності?

10 Квітня 2023 3:31 Поділитися

Артеріальна гіпертензія є одним з найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи. Однак, окрім відомого впливу артеріальної гіпертензії на здоров’я серця та судин, це захворювання може мати й інші наслідки для здоров’я.

Учені з Університету Единбурга (University of Edinburgh) і Ягеллонського університету (Jagiellonian University) використали генетичну інформацію із загальногеномних досліджень асоціацій (genome-wide association studies — GWAS) і МРТ-сканування мозку 39 тис. осіб з Біобанку Великобританії (UK Biobank), щоб вивчити взаємозв’язок між артеріальною гіпертензією, змінами у структурах мозку та когнітивними порушеннями.

Вони ідентифікували 200 структур головного мозку, на які впливало підвищення систолічного артеріального тиску. 9 із них також були пов’язані з когнітивними порушеннями. Результати перевіряли на другій проспективній когорті пацієнтів з артеріальною гіпертензією. У майбутньому, вірогідно, стане можливим оцінити ці 9 структур мозку у людей з підвищеним артеріальним тиском, щоб визначити тих, у кого ризик розвитку когнітивних порушень є підвищеним.

Це дослідження може сприяти розумінню сигнальних шляхів, що дасть можливість пояснити, як ці структури асоціюються з пошкодженням судин та когнітивними порушеннями при артеріальній гіпертензії, і розробці нових методів більш успішної боротьби з погіршенням когнітивних навичок та деменцією в майбутньому.

За матеріалами academic.oup.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті