Чи можуть препарати, що застосовуються при підвищеному артеріальному тиску, бути ефективними при ПТСР?

19 Квітня 2023 1:00 Поділитися

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) — проблема з психічним здоров’ям, яка часто виникає після небезпечної для життя чи травматичної події. Коли людина повертається на місце, де відбулася така подія, синапси, які зберігають пам’ять про те, що там сталося, стають тимчасово нестабільними.

Клонідин зазвичай використовується при підвищеному артеріальному тиску та синдромі дефіциту уваги з гіперактивністю. Також його дію досліджували при ПТСР, оскільки клонідин впливає на адренорецептори мозку, які відомі своєю роллю в реакції «бий/біжи». Вважається, що ці рецептори активуються при ПТСР та відіграють роль у консолідації травматичної пам’яті. Клонідин показав ефективність у лікуванні пацієнтів з ПТСР.

Учені Медичного коледжу Джорджії при Університеті Огаста (Medical College of Georgia at Augusta University) дослідили клонідин в експерименті на тваринах. Особини, які отримували цей препарат, мали значно знижену реакцію, наприклад завмирання, порівняно з тваринами, які не отримували терапії, коли поверталися на місце події. Насправді їхня реакція була більше схожою на таку у тварин, які ніколи не мали травматичних спогадів.

У 2021 р. ретроспективний огляд когорти з 79 ветеранів з ПТСР, які отримували лікування клонідином, показав, що 72% відчули полегшення симптомів патології.

За матеріалами www.augusta.edu

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті