Чи пов’язане здоров’я кісток зі здоров’ям мозку?

19 Квітня 2023 5:58 Поділитися

Низька щільність кісткової тканини та деменція — це два стани, які зазвичай вражають людей похилого віку одночасно, особливо у зв’язку з тим, що втрата кісткової маси часто збільшується внаслідок відсутності фізичної активності та поганого харчування у разі розвитку деменції.

Саме тому вчені з Медичного центру університету Ерасмуса (Erasmus University Medical Center), Нідерланди, на чолі з Мохаммадом Арфан Ікрамом (Mohammad Arfan Ikram), доктором медичних наук, провели дослідження зв’язків між втратою кісткової маси та розвитком деменції.

У дослідженні взяли участь більше 3,5 тис. осіб середнім віком 72 роки, у яких не відмічали деменції на початку дослідження. У середньому за 11 років у 19% розвинулася деменція. З 1211 людей з найнижчою загальною щільністю кісткової тканини у 90 осіб виникла деменція протягом 10 років у порівнянні з 57 із 1211 людей з найвищою щільністю кісткової тканини.

Після коригування результатів з урахуванням таких факторів, як вік, стать, освіта, інші захворювання та застосування ліків, а також сімейна історія деменції, дослідники виявили, що протягом 10 років у учасників з найнижчою загальною щільністю кісткової тканини ризик розвитку деменції був вищим на 42% порівняно з особами з вищою щільністю кісткової тканини.

«Цілком можливо, що втрата кісткової маси може відбутися вже на ранніх стадіях деменції, за роки до виникнення будь-яких клінічних симптомів. Якби це було так, то втрата кісткової маси могла б бути показником ризику розвитку деменції, а люди з втратою кісткової маси могли б проходити скринінг і отримувати відповідну медичну допомогу», — зазначили автори дослідження.

За матеріалами n.neurology.org

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті