Хвороба Паркінсона — невиліковне нейродегенеративне захворювання, поширене серед осіб похилого віку. Останнім часом дедалі більше дослідників приділяють увагу пошуку причин та факторів, які можуть впливати на ризик розвитку цієї патології.
Доктор медичних наук та науковий співробітник відділу харчування Гарвардського університету (Department of Nutrition at the Harvard) Маріо Х. Флорес-Торрес (Mario H. Flores-Torres) провів дослідження впливу вітаміну B12 на ризик розвитку хвороби Паркінсона.
У новому дослідженні взяли участь більше 80 тис. жінок і 48 тис. чоловіків середнім віком 50 та 54 роки відповідно. Учасники заповнювали анкети про дієту на початку дослідження та знову кожні 4 роки. Щоб врахувати можливість зворотного причинно-наслідкового зв’язку через тривалу продромальну фазу хвороби Паркінсона, дослідники провели аналізи через 8; 12; 16 і 20 років. Протягом періоду спостереження було діагностовано 1426 випадків хвороби Паркінсона.
Дослідники не виявили зв’язку між зниженням ризику розвитку хвороби Паркінсона та вживанням вітаміну B6 або фолієвої кислоти, утім вони відзначили помірне зниження такої ймовірності для тих, хто мав найвищий вихідний рівень B12.
«Додаткові дослідження мають підтвердити наші висновки, щоб краще зрозуміти, чи можуть люди, які отримують більшу кількість B12 у молодшому віці, мати захист від хвороби Паркінсона», — додав він.
За матеріалами movementdisorders.onlinelibrary.wiley.com
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим