Як пасивне куріння батьків впливає на здоров’я дітей?

19 Квітня 2023 3:35 Поділитися

Пасивне куріння — одна з найбільш шкідливих форм тютюнопаління, яка може викликати серйозні наслідки для здоров’я осіб, які не курять. Воно становить серйозну загрозу для публічного здоров’я, адже пасивне куріння може призвести до розвитку раку легені, серцево-судинних захворювань та інших проблем зі здоров’ям.

Проте ми знаємо про шкоду пасивного куріння лише для осіб, які безпосередньо перебувають у зоні впливу диму від сигарет. Але як це впливає на їхніх нащадків?

Учені з Університету Мельбурна (University of Melbourne), доктори Цзяченг Лю (Jiacheng Liu) та Дінь Буй (Dinh Bui), провели випробування, яке базувалося на даних Тасманійського лонгітюдного дослідження здоров’я (Tasmanian Longitudinal Health Study — TAHS), що є одним з найбільших і найтриваліших досліджень, присвячених респіраторним захворюванням, у світі.

У цьому дослідженні взяли участь більше 1,5 тис. дітей, їхніх батьків і бабусь та дідусів по батьківській лінії. Учені порівняли дані про те, чи розвивалася у дітей бронхіальна астма у віці до 7 років, з інформацією про те, чи росли батьки цих дітей з батьками, які курили, коли їм було менше 15 років. Дослідники також включили відомості про те, курили батьки цих дітей тепер чи раніше.

Учені виявили, що ризик розвитку неалергічної астми у дітей зростає на 59%, якщо їхні батьки в дитинстві піддавалися впливу пасивного куріння, порівняно з дітьми, чиї батьки не зазнавали такого впливу. Якщо батьки піддавалися пасивному курінню і самі продовжували палити, ризик був ще вищим — 72%.

Дослідники припускають, що тютюновий дим спричиняє епігенетичні зміни в клітинах сім’яників, потім вони можуть бути передані нащадкам.

За матеріалами erj.ersjournals.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті