Настанова ВООЗ щодо підсолоджувачів без цукру

16 Травня 2023 12:11 Поділитися

Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує використовувати цукрозамінники для контролю маси тіла. Про це йдеться в опублікованій 15 травня настанові «Використання підсолоджувачів без цукру» (Use of non-sugar sweeteners).

Публікація викликана посиленням інтересу до даної теми з моменту випуску оновлених рекомендацій ВООЗ щодо споживання цукру в 2015 р. Опубліковано також систематичний огляд, що об’єднує найновіші наукові дані про вплив на здоров’я використання підсолоджувачів, які не містять цукру (Rios-Leyvraz M., Montez J., 2022).

Рекомендації, викладені в настанові, стосуються всіх людей, за винятком осіб з уже існуючим цукровим діабетом, і включає всі синтетичні та природні або модифіковані непоживні підсолоджувачі, які не класифікуються як цукри, що містяться у промислових харчових продуктах і напоях, або продаються окремо для додавання до їжі та напоїв споживачами. Найбільш поширені підсолоджувачі без цукру включають ацесульфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, сахарин, сукралозу, стевію та похідні стевії. Для цілей даної настанови до підсолоджувачів без цукру не віднесено низькокалорійні цукри та багатоатомні спирти (сорбіт, ксиліт, мальтит, маніт, еритрит, ізомальт і лактит) (Moriconi E. et al., 2020).

Рекомендація, що увійшла в настанову, кваліфікована як умовна (Conditional), на відміну від строгої (Strong). Тобто група розробки настанов ВООЗ менш впевнена, що бажані наслідки впровадження рекомендацій переважають небажані, або очікувана чиста користь дуже мала. Таким чином, може знадобитися обговорення по суті серед регуляторів, перш ніж умовну рекомендацію можна буде прийняти до дії.

Умовна рекомендація. ВООЗ пропонує не використовувати підсолоджувачі без цукру як засіб досягнення контролю маси тіла або зниження ризику неінфекційних захворювань.

Так, систематичний огляд не виявив жодних доказів довгострокової користі щодо ожиріння у дорослих чи дітей, а також потенційних небажаних ефектів від тривалого застосування у вигляді підвищеного ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу, серцево-судинних захворювань і смертності у дорослих. Обмежені дані свідчать про можливі небажані ефекти у вигляді підвищеного ризику передчасних пологів при застосуванні підсолоджувачів без цукру у період вагітності.

Дана настанова, зокрема, поповнить базу даних ВООЗ із назвою «Електронна бібліотека доказів для дій щодо харчування» (e-Library of Evidence for Nutrition Actions — eLENA).

За матеріалами www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті