Найкращі стратегії допомоги наркозалежним пацієнтам

20 Червня 2023 4:18 Поділитися

Дослідники вказують на нагальну потребу в змінах стратегій допомоги наркозалежним пацієнтам, враховуючи епідемію вживання опіоїдів у США, яка призвела до збільшення кількості передозувань та інфекцій, пов’язаних із вживанням ін’єкційних наркотиків.

Команда з Піттсбурзького університету (University of Pittsburgh) під керівництвом докторки медичних наук Раагіні Джави (Raagini Jawa) проаналізувала вартість та ефективність різних стратегій допомоги таким пацієнтам.

Використовуючи модель мікросимуляції 2,25 млн пацієнтів у США, які вживають ін’єкційні опіоїди, із середнім віком 44 роки (69% — чоловіки), дослідники перевірили 3 стратегії: первинна медична допомога (ПМД), первинна медична допомога + призначення бупренорфіну (BUP) і ПМД + BUP + стерильні набори для ін’єкцій (HR).

Модель ПМД призвела до 1162 випадків смерті від передозування на 10 тис. осіб, тоді як при BUP і BUP + HR зафіксовано приблизно на 160 випадків смерті менше на 10 тис. осіб.

Також порівняно з ПМД-стратегією очікувана тривалість життя була подовжена за допомогою стратегії BUP на 2,65 року та BUP + HR на 2,71 року.

Науковці зазначили, що, пропонуючи наркозалежним пацієнтам набори, лікарі дають їм зрозуміти, що пріоритетом є їх безпека та добробут. Люди з розладами, пов’язаними зі зловживанням психоактивними речовинами, повинні відчувати, що їм раді надати медичну допомогу, навіть якщо вони ще не готові припинити вживання наркотиків.

Стосовно витрат на охорону здоров’я на одну людину протягом життя, то дослідження показало, що витрати зросли порівняно з ПМД-стратегією на 69,1% для BUP і на 74,3% — для BUP + НR.

За матеріалами www.mdedge.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті