Псилоцибін лікує резистентну депресію?

01 Червня 2023 2:22 Поділитися

Резистентна до лікування депресія (РД) уражує до 100 млн людей у всьому світі. Незважаючи на це, її не вважають «офіційним діагнозом», хоча часто визначають як нездатність викликати відповідь на лікування принаймні двома антидепресантами. У пацієнтів з таким типом депресії відмічають вищий рівень рецидивів, суїцидальної поведінки та більше залишкових симптомів, навіть якщо вони відповідають на лікування.

Гай Гудвін (Guy Goodwin), доктор наук, почесний професор психіатрії Оксфорду та головний медичний директор COMPASS Pathways, разом із командою учених дослідив препарат COMP360 — синтетичний агент, запатентовану очищену форму псилоцибіну.

233 пацієнтів із РД середнім віком 39,8 року рандомізували для отримання однієї з 3 доз препарату: 1; 10 та 25 мг.

Після вживання препарату учасники проходили 2 сеанси з терапевтом протягом 2 тиж.

Учасників оцінював незалежний експерт на початковому етапі, у 1-й та 2-й день і через 1; 2; 3; 6; 9 та 12 тиж після введення COMP360. Основним результатом були зміни в окремих пунктах шкали оцінки депресії Монтгомері — Осберга (MADRS) і 16-пунктової шкали швидкого опису депресивної симптоматики QIDS-SR-16.

Попередні результати дослідження показали, що одноразова доза COMP360 у 25 мг значно знижувала показники депресії протягом 12 тиж, якщо застосовувати її разом із психологічною підтримкою, хоча пізніший аналіз показав, що ефект згодом знизився.

Такі показники шкали, як зниження апетиту, відчуття неспокою та зміни маси тіла, продемонстрували незначні зміни у відповідь на терапію COMP360.

Утім, дослідники стурбовані тим, що ентузіазм стосовно терапевтичного потенціалу може бути випередженим і спрямованим на легалізацію та широкий доступ для вразливих груп населення.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті