Зв’язок між курінням і цукровим діабетом

29 Травня 2023 4:46 Поділитися

Куріння є основним фактором ризику смерті від усіх причин серед хворих на цукровий діабет І і ІІ типу. Цукровий діабет ІІ типу та куріння становлять серйозну проблему для громадського здоров’я. Кожен з них істотно скорочує тривалість життя: в середньому на 6 та 10 років відповідно.

Ці чинники мають бути достатньо переконливими, щоб спонукати будь-якого пацієнта з цукровим діабетом загасити останню сигарету.

Хоча курці, як правило, мають нижчий індекс маси тіла (ІМТ) і меншу масу тіла, ніж ті, хто не курить, куріння сприяє накопиченню жиру в животі. Цей надлишок жирової тканини навколо живота разом із більшим співвідношенням талії до стегон пов’язаний зі зниженою толерантністю до глюкози та чутливістю до інсуліну.

У перехресному когортному дослідженні, яке включало більше 6 тис. пацієнтів віком від 35 до 75 років, дослідники проаналізували дані про куріння та жирові відкладення. Вони виявили, що ризик розвитку абдомінального ожиріння був майже вдвічі вищий серед пацієнтів, які викурюють більше 20 сигарет на день, порівняно з пацієнтами, які курять до 10 сигарет на день.

Окрім цього, інсулінорезистентність зумовлюють активне (+40%) і пасивне куріння (+28%). Хороша новина полягає в тому, що резистентність до інсуліну є зворотною, якщо кинути курити.

Що стосується куріння та смертності від усіх причин серед хворих на цукровий діабет, дані однозначні. Не дивно, що куріння підвищує смертність від усіх причин у пацієнтів з цукровим діабетом І і ІІ типу в середньому на 58 і 64% відповідно. Ці цифри явно спричинені раком і серцево-судинними захворюваннями.

Отже, щоб тримати цукровий діабет під контролем, краще утриматися від куріння.

За матеріалами www.francais.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті