Думайте, а не панікуйте: чому зростають обсяги продажу калію йодиду в аптеках?

23 Червня 2023 9:53 Поділитися

6 червня 2023 р. російські окупаційні війська підірвали дамбу Каховської ГЕС, що стало однією з найбільших рукотворних техногенних катастроф за останні десятиліття. Вона спричинила підтоплення великої території та наразила на небезпеку велику кількість цивільного населення. Окрім того, витік води з Каховського водосховища зумовив небезпеку для системи охолодження реакторів Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

Головне управління розвідки повідомляє, що держава-терорист замінувала охолоджувач ЗАЕС. 22 червня 2022 р. Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив, що українська розвідка отримала інформацію про те, що росія розглядає сценарій терористичного акту на ЗАЕС з викидом радіації.

Після підриву Каховської ГЕС та активізації повідомлень про можливу небезпеку катастрофи на окупованій ЗАЕС фіксується зростання аптечного продажу препаратів калію йодиду (рис. 1), а також дієтичних добавок, що містять йод (рис. 2), в аптеках. Імовірно на фоні нещодавньої заяви Президента ажіотаж може посилитися.

Рис. 1. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу препаратів калію йодиду у грошовому вираженні із зазначенням темпів зростання/зниження до попереднього тижня*
Рис. 2. Потижнева динаміка обсягів аптечного продажу дієтичних добавок, що містять йод, у грошовому вираженні із зазначенням темпів зростання/зниження до попереднього тижня*

Нагадаємо, що перша така паніка відзначалася на початку повномасштабного вторгнення, коли аналогічна загроза була на Чорнобильській АЕС, а також наприкінці літа–восени минулого року на тлі небезпечної ситуації на ЗАЕС.

МОЗ України нагадує, що перше правило безпеки в будь-якій надзвичайній ситуації — зберігати спокій. Те саме стосується і ситуацій, які ще не трапилися.

Профілактика йодом потрібна лише у випадку аварії, яка відбулася. Йодид калію токсичний для організму та не працює як профілактика.

Загроза небезпечної ситуації на Запорізькій АЕС зберігається з того самого моменту, як окупаційні війська взяли її під контроль. Тому потрібно бути готовими.

Що робити у разі радіаційної аварії?

У разі якщо сталася радіаційна аварія, залишайтеся у приміщенні/укритті або негайно зайдіть до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Зачиніть та ущільніть всі отвори (скотчем або змоченою тканиною), вимкніть системи вентиляції (кондиціонери). Краще залишатися в кімнаті без вікон і зовнішніх дверей. Намагайтеся триматися подалі від стін і даху будівлі. Не виходьте з укриття, допоки не буде інших вказівок від органів влади.

Слідкуйте за офіційними джерелами інформації. Користуйтеся повідомленнями Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), поліції та місцевої влади.

Знезаразьте себе. Обережно зніміть верхній шар одягу, герметично його запакуйте та тримайте подалі від людей і домашніх тварин.

Якщо є така можливість — прийміть душ з милом, помийте волосся шампунем, кондиціонер краще не використовувати. Не тріть і не дряпайте шкіру. Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя (у тому числі повіки, вії, вуха) та відкриті частини тіла. Якщо доступу до проточної води немає, скористайтеся вологими серветками або вологою тканиною.

Одягніть чистий одяг.

Допоможіть своїм рідним і близьким виконати вищезазначені дії. За можливості робіть це в масці/респіраторі та рукавичках.

Кожен регіон постійно здійснює моніторинг радіаційного фону, щоби впевнитися, що всі показники у нормі. Виконують цю роботу обласні центри контролю та профілактики МОЗ України.

У разі надзвичайної події детальніші вказівки щодо того, кому варто дотримуватися наведених та інших рекомендацій, будуть поширені через інформаційні канали ДСНС та місцевих органів влади.

Коли варто приймати калію йодид?

Йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати його наперед без потреби – недопустимо. Це може нашкодити здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Тобто вживання йоду зараз не має жодного сенсу.

Йодид калію – це сіль, схожа на кухонну. У аптеках він найчастіше продається у формі таблеток. Якщо його приймати вчасно й у визначеному дозуванні, йодид калію блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою. Це знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань.

Він не захищає людей від радіації, а захищає тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду. Тобто захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

*Дані аналітичної компанії Proxima Research.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті