Ліпідознижувальна терапія знижує смертність від раку грудної залози

06 Лютого 2024 12:18 Поділитися

Терапія статинами впливає на смертність від раку грудної залози (РГЗ). Це так, якщо терапію було розпочато після діагностики раку і рівень холестерину знизився. Таким є результат когортного дослідження, проведеного у Фінляндії (Murto M.O. et al., 2023).

Раніше кілька інших досліджень вже показали, що статини можуть покращити виживаність у пацієнтів з РГЗ. Однак результати були непереконливими, і у багатьох випадках значення рівня холестерину не реєструвалося.

Фінське дослідження

У новітнє когортне дослідження включено жінок з інвазивним РГЗ, який було діагностовано у період з 1 січня 1995 р. та 31 грудня 2013 р. у Фінляндії. Когорта мала доступні дані про пухлинні гормональні рецептори, статус HER2/neu та щонайменше 1 вимірювання рівня холестерину. Усі дані отримані з національних реєстрів Фінляндії. Статистичний аналіз проводився з січня по травень 2022 р. Середній вік досліджуваних становив 62 роки, а середній період спостереження після встановлення діагнозу — 4,5 року. За цей час померли 16% жінок, у тому числі 7% — від РГЗ.

До того ж у 31% жінок відмічено підвищений рівень загального холестерину до діагностики РГЗ, у 50% — після цього. Із загальної досліджуваної популяції близько 40% приймали статини в певний момент.

Ризик смерті залежить від часу початку терапії

Оцінюючи дані за допомогою багатофакторного аналізу, автори дійшли наступних висновків: терапія статинами до діагностики раку підвищувала ризик смерті від РГЗ порівняно з тими, хто не приймав статини (коефіцієнт ризику (КР) = 1,22; p=0,03; 95% довірчий інтервал (ДІ) 1,02–1,46). Навпаки, прийом статинів після діагностики раку знижував смертність від РГЗ (КР=0,85; p=0,05; 95% ДІ 0,73–1,00). Ступінь зниження ризику залежав від того, чи знизився рівень холестерину після початку лікування. Якщо так, смертність від РГЗ значно знизилася на 51% (КР=0,49; p=0,001). Тобто при терапії статинами із зниженням рівня холестерину смертність від РГЗ становила 3,1%, без неї — 7,6%. Якщо терапія статинами не призвела до будь-якого зниження рівня холестерину, смертність від РГЗ суттєво не знизилася. Смертність від усіх причин була на 20% нижчою у пацієнтів, які приймали статини, ніж у тих, які їх не приймали (КР=0,80; p<0,001). Як свідчить підгруповий аналіз, тип пухлини також визначав смертність від РГЗ при прийомі статинів: найнижча смертність зафіксована в естроген-рецепторпозитивних і локалізованих пухлинах. Якщо виявлена метастатична пухлина, смертність зростала.

Аспекти способу життя не враховувалися

Ці результати можна підсумувати таким чином: прийом статинів після діагностики раку знижує ризик смерті від РГЗ. Ступінь зниження ризику залежить від відповіді на терапію статинами та типу пухлини. Автори дослідження також вказують на обмеження результатів дослідження. Спосіб життя, паління, фізична активність і маса тіла не реєструвалися. Крім того, не було інформації про проведену гормональну терапію, а також про прихильність до терапії статинами. На думку авторів дослідження, зниження ризику може бути пов’язане зі зниженням рівня холестерину, оскільки похідні холестерину можуть активувати рецептори естрогену і тим самим зумовлювати проліферацію клітин і росту пухлин.

За матеріалами jamanetwork.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті