Вакцинація в аптеках — поширена практика в ЄС?

Тема запровадження вакцинації в аптеках України є однією з найобговорюваніших та резонансних. Як виявлено в опитуванні, проведеному в соцмережах «Щотижневика АПТЕКА», більшість респондентів негативно ставляться до цієї ініціативи. Тим не менш завдяки рішенню Уряду така опція стає відкритою. Постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) від 27 лютого 2024 р. № 213 внесено відповідні зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики. Рішення уряду набирає чинності через 3 міс після його опублікування. Надавати таку послугу дозволяється за умови наявності ліцензії на медичну практику та проходження фармацевтами навчання щодо безпеки вакцин, правил організації й техніки проведення щеплень та надання домедичної допомоги за невідкладних станів. Очікується, що вакцинувати проти сезонного грипу фармацевти зможуть уже наступного епідсезону 2024–2025 рр. Як зазначило з цього приводу Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) Украї­ни, це усталена практика в країнах Європейського Союзу (ЄС) та США. Як саме це працює в ЄС, пропонуємо розібратися в цій публікації.

Роль фармацевтів у сфері імунізації

Згідно з позиційним документом Фармацевтичної групи Європейського Союзу (Pharmaceutical Group of the European Union — PGEU) щодо ролі фармацевтів у вакцинації (The role of community pharmacists in vaccination), свій внесок фахівці можуть здійснювати різноманітними способами. Завдяки розгалуженій мережі громадських аптек, фармацевти можуть надавати місцевій громаді корисну інформацію та консультацію, підвищуючи обізнаність з приводу певних тем з метою зменшення тягаря інфекційних хвороб, яким можливо запобігти шляхом вакцинації, а також розвіювання сумнівів щодо вакцинації. Останнім часом роль фармацевтів розширюється, й у низці країн фармацевти можуть надавати послуги з вакцинації.

Досвід Європи

Наразі фармацевти можуть здійснювати на базі аптеки щеплення від грипу та/або COVID-19 у 15 країнах Європи — Бельгії, Данії, Франції, Німеччині, Греції, Ірландії, Італії, Латвії, Люксембурзі, Польщі, Португалії, Норвегії, Румунії, Швейцарії та Великій Британії.

У 10 з цих країн (Данія, Франція, Греція, Ірландія, Італія, Норвегія, Португалія, Франція, Швейцарія та Велика Британія) фармацевти можуть вводити інші вакцини, серед яких пневмококові, рекомендовані щеплення для подорожей, вакцини проти оперізуючого лишаю, холери, дифтерії, правця та кашлюку, протиправцеву сироватку, вакцини для профілактики менінго­кокової інфекції, кліщового енцефаліту, вірусу папіломи людини, гепатиту А, В, сказу, ротавірусної інфекції , вітряної віспи.

Також у деяких країнах (Хорватії, Естонії, Нідерландах) інші медичні працівники (наприклад лікарі або медсестри) можуть надавати послуги з вакцинації в аптеці.

Відтак, на базі аптеки вакцинація може здійснюватися або місцевими фармацевтами, або іншими медичними працівниками (наприклад лікарями або медсестрами). У першому випадку фармацевти мають пройти сертифіковані навчальні програми, які включають теоретичну та практичну підготовку з введення вакцин, а також надання невідкладної медичної допомоги. Хоча ризик розвитку анафілактичних реакцій при вакцинації в аптеці не підвищується порівняно з іншими закладами охорони здоров’я, фармацевти мають бути підготовленими медичними працівниками, які здатні реагувати на побічні реакції. Комунікація пацієнта з лікарем загальної практики з описом будь-якої вакцинації доцільніша з використанням електронних повідомлень або анотацій у медичній документації пацієнтів (наприклад в електронних медичних картках пацієнтів).

Можливі переваги

Надання можливості фармацевтам вводити вакцини може сприяти збільшенню доступності вакцинації та покращенню зручності для пацієнта отримати таку послугу.  У даних систематичних оглядів відмічають позитивний вплив профілактичних ініціатив громадських аптек на результати для здоров’я для громади. Ці послуги були переважно зосереджені на профілактиці захворювань, зокрема послугах зі щеплення. В одному із систематичних оглядів вивчався вплив послуг щеплення на базі громадських аптек. Відмічено, що такі послуги були ефективними з точки зору підвищення рівня вакцинації від грипу серед осіб, які пропустили щеплення в попередньому році або інакше не отримали б вакцину. У даних огляду також встановлено, що майже 1/3 щеплень здійснено поза звичайним робочим днем ​​(наприклад увечері та на вихідних), що підкреслює перевагу громадських аптек з точки зору їх доступності (Томпсон К. і співавт., 2019).

Під час пандемії COVID-19 в низці країн фармацевтам було дозволено вакцинувати пацієнтів від коронавірусу, що сприяло зменшенню навантаження на інші служби охорони здоров’я. Наразі ж, хоча коронавірус більше не є глобальною надзвичайною ситуацією, хвороба перейшла в розряд сезонних захворювань, тож новим викликом є поява такого явища, як «твіндемія», тобто одночасна епідемія COVID-19 та грипу.

Приклади країн

Наведемо приклади декількох країн, що є членами PGEU, в яких дозволено фармацевтам робити щеплення.

Данія. Фармацевти та інші медичні працівники можуть вводити вакцини в приміщеннях аптек за дорученням лікаря. До 2017 р. приблизно в третині данських аптек працювали навчені фармацевти, які проводили вакцинацію проти сезонного грипу за певним протоколом. Обов’язкове навчання, яке повин­ні пройти фармацевти, включає спеціальні вимоги щодо проходження відповідного безперервного професійного розвитку і ведення конфіденційних записів щодо вакцинованих пацієнтів. Відповідні дані зберігаються в електронному форматі в національній базі вакцинації.

Франція. Фармацевтам дозволено робити щеплення з березня 2019 р . У 2017 р. уряд Франції оголосив про початок пілотного проєкту, спрямованого на покращення охоплення імунізацією проти грипу серед дорослого населення шляхом надання цієї послуги через громадські аптеки. У пілотному проєкті взяли участь майже 60% усіх аптек у 2 регіонах країни. Фармацевти, що брали участь у пілотному проєкті, проходили відповідні освітні та навчальні курси та отримували підтримку від Палати фармацевтів Франції (French Chamber of Pharmacists) через спеціальну онлайн-платформу, яка також слугувала пунктом збору даних. У січні 2022 р. близько 60% вакцин проти COVID-19 вводилися саме фармацевтами, 25% — лікарями та 15% — медсестрами. Подальші законодавчі зміни розширили перелік вакцин, які фармацевти можуть  вводити  пацієнтам, що охоплює профілактику широкого спектру захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Зокрема, французькі фармацевти можуть вводити всі вакцини з календаря щеплень пацієнтам віком від 11 років, а також вакцини проти сезонного грипу.

Німеччина. Вакцинація під адмініструванням фармацевтів стартувала в жовтні 2020 р. з пілотної програми проти грипу в 4 регіонах країни та з часом була розширена до 9. У лютому 2022 р. до стратегії вакцинації від COVID-19 включили фармацевтів. З початком сезону 2022–2023 рр. щеплення проти грипу фармацевтами запроваджено як послугу, яку можна пропонувати в громадських аптеках по всій країні. Щоб вводити вакцини, фармацевти повинні пройти як теоретичну, так і практичну підготовку.

Ірландія. Фармацевти можуть здійснювати вакцинацію проти сезонного грипу з 2011 р. З 2015 р. вони також мають право вводити вакцини проти оперізуючого лишаю та пневмококових вакцин без рецепта лікаря. У 2020 р. ухвалено нове законодавство, яке дозволяє фармацевтам вводити вакцини для профілактики COVID-19, а також надавати послуги з вакцинації проти грипу та/або COVID-19 за межами аптечних приміщень, таких як будинок престарілих, робоче місце, школа/ясла, спортивний центр. Деталі щодо вакцинації вносяться в аптечну цифрову картку імунізації (HSE Pharmavax), яка, зі свого боку, пов’язана з національною базою даних імунізації COVAX.

Латвія. З початку 2022 р. фармацевтам законодавчо дозволено робити щеплення від  COVID-19 на базі аптеки. Фармацевт може проводити таку діяльність, якщо його професійна компетентність підтверджена курсом навчання з вакцинації у закладі вищої освіти. Вакцинація осіб віком від 18 років може здійснюватися в аптечних закладах, які уклали договір про проведення вакцинації проти COVID-19 з Національною службою охорони здоров’я. Звітність забезпечується в єдиній електронній інформаційній системі охорони здоров’я.

Рекомендації PGEU

PGEU пропонує низку рекомендацій для максимізації внеску фармацевтів у боротьбу з хворобами, яким можна запобігти шляхом вакцинації, а також покращення охоплення нею.

Організація підтримує можливість надання фармацевтами нових послуг у відповідь на актуальні загрози для здоров’я громади, що становлять хвороби, яким можна запобігти за допомогою вакцин.

Урядам країн слід сприяти розширенню аптечної практики шляхом впровадження програм вакцинації на базі аптек, залучати та інтегрувати фармацевтів у національні стратегії вакцинації, а щеплення на базі аптек мають бути включеними до загальних національних планів у сфері охорони здоров’я. Через широкий спектр хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації, європейські інституції повинні сприяти обміну найкращими національними практиками, включно з ефективними стратегіями вакцинації.

Катерина Дмитрик
за матеріалами http://www.pgeu.eu, http://www.ssph-journal.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, http://www.sciencedirect.com
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті