Розроблено проект концепції програми боротьби з цукровим та нецукровим діабетом

МОЗ України оприлюднило для публічного обговорення проект розпорядження КМУ про схвалення Концепції Державної цільової програми «Цукровий діабет та нецукровий діабет» на період до 2013 р.

За даними ВООЗ, в економічно розвинутих країнах світу цукровий діабет виявляють у 4–6% населення, і це захворювання зумовлює підвищення смертності в 2–3 рази та скорочує тривалість життя на 10–30%. Станом на  01.01.2008 р. в Україні офіційно зареєстровано 1 094 124 хворих на цукровий діабет (2,4% населення).

Відповідно до світової статистики кожні 13–15 років кількість хворих подвоюється. Аналогічну тенденцію відзначають і в Україні: за останні 14 років показник захворюваності на цукровий діабет підвищився вдвічі. Окрім того, за останні 10 років змінився віковий характер цукрового діабету: збільшується кількість хворих серед дітей, особливо віком до 5 років.

Станом на 01.01.2008 р. в Україні офіційно зареєстровано 3516 хворих на центральний нецукровий діабет, у тому числі 294 дитини. Щорічно кількість таких хворих зростає в середньому на 5%, переважно за рахунок осіб працездатного віку.

Запропоновано 2 варіанти розв’язання цієї проблеми. Перший із них передбачає внесення змін до Міжгалузевої комплексної програми «Здоров’я нації» на 2002–2011 рр. та вирішення проблемних питань цукрового та нецукрового діабету у проектах будь-яких інших державних цільових програм. Було зазначено, що цей підхід призведе до значного перевантаження програми, не дасть змоги забезпечити ефективну координацію зусиль органів виконавчої влади з реалізації завдань та належний контроль за їх виконанням.

Другий варіант розв’язання проблеми, який розробники вважають оптимальним, полягає в підготовці, прийнятті та виконанні окремої державної цільової програми, яка повинна містити комплекс завдань та заходів, виконання яких дозволить розв’язати проблемні питання надання медичної допомоги хворим на цукровий та нецукровий діабет.

Повністю з текстом проекту концепції можна ознайомитися на www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті