Реформування охорони здоров’я неможливе без участі науковців

25 Серпня 2011 12:48 Поділитися
У липні 2011 р. на чолі з професором Вікторією Шаповаловою відбулося розширене засідання кафедри фармацевтичного права Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації, у якому взяли участь Сергій Веприцький, голова адвокатського об’єднання «Фундація адвокатів України» (далі — АО «ФАУ»), головний редактор загальнодержавного юридичного видання «Захист прав», Валерій Шаповалов, заступник голови з наукових питань, доктор фармацевтичних наук, професор, та фахівці кафедри фармацевтичного права.

Реформування охорони здоров’я неможливе без участі науковцівСергій Веприцький підтримав ідею проведення VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Досудове слідство, фармацевтичне і медичне право як складові державної політики України у протидії наркозлочинності та поширенню наркоманії: від поліцейської хімії і судової фармації до фармацевтичного і медичного законодавства, соціальної, доказової медицини і фармації».

Надійшла підтримка і з боку мерії Харкова. Як зазначила Світлана Горбунова-Рубан, заступник міського голови з питань охорони здоров’я і соціального захисту населення, заслужений працівник соціальної сфери України, кандидат соціологічних наук, Геннадій Кернес, мер Харкова, підтримує проведення вказаної Міжнародної науково-практичної конференції та приділяє велику увагу вихованню молоді й пропаганді здорового способу життя, спорту, участі в олімпіадах. Вона також наголосила, що підвищенню професійного рівня медичного персоналу щодо надання першої медичної допомоги й лікування пацієнтів сприяє спадщина, яку залишила матір Тереза, та процитувала її слова:

«Люди бувають нерозумними, нелогічними і егоїстичними — і все ж люби їх! Коли ти робиш добро, то люди звинувачуватимуть тебе у затаєній особистій користі і самолюбстві — і все ж виявляй доброту! Якщо ти досягнув успіху, то може з’явитися багато фальшивих друзів і справжніх ворогів — і все ж досягай успіху! Якщо ти чесний і відвертий, то люди обманюватимуть тебе — і все ж будь чесним і відвертим! Те, що ти будував роками, може бути зруйновано в одну мить — і все ж будуй! Люди потребують допомоги, але вони згодом дорікатимуть тобі за неї — і все ж допомагай людям! Якщо ти досягнув безмежного щастя, тобі будуть заздрити — і все ж будь щасливим! Добро, яке ти зробив сьогодні, люди забудуть завтра — і все ж твори добро! Ділись із людьми кращим, що в тебе є, і цього ніколи не буде достатньо — і все ж ділись найкращим! Зрештою, ти сам переконаєшся, що все це між тобою і Богом, і що це ніколи не було між ними і тобою!»

Представники кафедри фармацевтичного права беруть активну участь у різноманітних конференціях, круглих столах та семінарах, адже реформування сучасної системи охорони здоров’я України неможливе без науковців. Конституційне, адміністративне, фармацевтичне, міжнародне, кримінальне право завжди супроводжує діяльність лікарів та провізорів, щоденна праця яких пов’язана з обігом лікарських засобів. Так, під головуванням Вікторії Шаповалової та секретаря кафедри Аліни Казяйчевої було проведено секцію «Фармацевтичне право: фармацевтичне законодавство, судова фармація і доказова фармація» в рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих вчених «Актуальні питання створення нових лікарських засобів», присвяченої 140-річчю з дня народження доктора фармацевтичних та хімічних наук, професора М.О. Валяшка.

Секція проводилася за такими напрямками: фармацевтичне право, фармацевтичне законодавство, судова фармація, доказова фармація.

Робота учасників заходу була насиченою і плідною. Вони детально розглянули ряд актуальних питань, зокрема, що таке судова фармація:

Реформування охорони здоров’я неможливе без участі науковців

Судова фармація — це складова фармацевтичного права, що вивчає причини та умови, які спричиняють правопорушення в галузі охорони здоров’я України. Вона вивчає нелегальний обіг лікарських засобів і речовин різних класифікаційно-правових та номенклатурно-правових груп із метою його профілактики та попередження. Цей термін запропоновано вперше саме кафедрою фармацевтичного права Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації.

Як здійснюється програма юридичної опіки фармацевтів та медиків?

Юридична опіка це комплексна програма нормативно-правового регулювання правовідносин між лікарем, пацієнтом і провізором в області цивільного, адміністративного та кримінального права протягом усього періоду їх громадсько-правових взаємовідносин, яка здійснюється:

  • з лікарем — із моменту встановлення діагнозу й проведення усього комплексу лікування до моменту повного закінчення курсу лікування й одужання пацієнта (чи погіршення стану здоров’я, неправильного діагнозу, неправильного лікування і т.п., що призвело за судово-фармацевтичним критерієм оцінки до легких, середніх чи тяжких тілесних пошкоджень);
  • із провізором — протягом усього періоду терапії, починаючи з моменту відпуску лікарського засобу (за рецептом чи без рецепта) до повного закінчення його дії. Цей термін також вперше запропоновано кафедрою фармацевтичного права.

На засіданні секції вивчалися причини та умови, що спричиняють виникнення правопорушень у галузі охорони здоров’я, та роль наукових досліджень у вирішенні цих проблем.

Слід зазначити, що розроблений кафедрою фармацевтичного права навчальний посібник з грифом МОН «Фармацевтичне законодавство: (серія фармацевтичне право)» (за загальною редакцією В.О. Шаповалової) для підвищення рівня правових знань працівників фармації та медицини, успішно використовується в навчальному й науковому процесі додипломної підготовки, зокрема кафедрою організації та економіки фармації Національного фармацевтичного університету та кафедрою післядипломної підготовки провідних спеціалістів Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації.

Аліна Казяйчева,
секретар кафедри фармацевтичного права
Інституту підвищення кваліфікації спеціалістів фармації
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті