МОЗ направило рекомендації щодо застосування лікарських засобів при ГРВІ та грипі у дітей

28 Листопада 2016 1:00 Поділитися

МОЗ застерігає лікарів щодо неприпустимості поліпрагмазії в лікуванні ГРВІ та грипу у дітей

24 листопада МОЗ України направило листа керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій і Українському центру грипу та ГРВІ з проханням взяти до відома інформацію щодо застосування груп препаратів при ГРВІ у дітей (див. нижче).

Зі свого боку зазначимо, що по-перше, такий спосіб донесення інформації стосовно медичного застосування препаратів виглядає некоректним з огляду на те, що для кожного лікарського засобу існує затверджена МОЗ України інструкція щодо медичного застосування, де чітко зазначені показання для застосування препарату, у тому числі, й для певних вікових груп.

Крім того, наказом МОЗ України від 16.07.2014 р. № 499 затверджені Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах «Грип та гострі респіраторні інфекції», Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги дорослим та дітям «Грип» та Уніфікований клінічний протокол первинної медичної допомоги дорослим та дітям «Гострі респіраторні інфекції».

З огляду на це, наголошуємо, що при визначенні схеми лікування лікарі мають керуватися наказами МОЗ та інструкціями щодо медичного застосування препаратів.

По-друге, інформація щодо застосування груп препаратів при ГРВІ у дітей, підготовлена МОЗ України, містить неточності. Зокрема, МОЗ України не рекомендує призначати противірусні препарати при ГРВІ крім озельтамівіру та занамівіру за показаннями. Однак, згідно з інструкціями для медичного застосування озельтамівіру та занамівіру вони призначаються для профілактики та лікування грипу, а не ГРВІ. Також зазначимо, що станом на 28.11.2016 р. занамівір у Державному реєстрі лікарських засобів в Україні відсутній.

По-третє, замість того, щоб надавати рекомендації, спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації, МОЗ України мав би ініціювати ревізію та за необхідності перегляд інструкцій щодо медичного застосування низки препаратів, які згадуються у інформаційному повідомленні міністерства.

Нарешті, замість того, щоб зазначати у інформаційному листі посилання на зарубіжні інтернет-ресурси, на яких розміщені сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації, МОЗ України мав би перекласти їх на державну мову та розмістити на своєму офіційному сайті.

Також нагадаємо, що при наданні рекомендацій щодо застосування лікарських засобів, а також розповсюдженні інформації про відсутність ефективності певних лікарських засобів або їхню несприятливу дію МОЗ України має керуватися даними системи фармаконагляду – української та країн з суворою регуляторною системою, серед яких наступні міжнародні організації: Дитячий фонд Організації об’єднаних націй (UnitedNationsInternationalChildren’sFund (ЮНІСЕФ), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Європейська агенція з оцінки лікарських препаратів (The European Agency for Evaluation of Medicinal Products (ЕМА), Американське управління з контролю за продуктами та лікарськими засобами (Food and Drug Administration (FDA), Регуляторне агентство Великобританії з контролю за лікарськими засобами та медичною продукцією (The Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), Міністерство охорони здоров’я Канади (Health Canada), Австралійське агентство з контролю за лікарськми засобами (TherapeuticGoodsAdministration (TGA), Швейцарське агентство з контролю за лікарськими засобами (SwissAgencyForTherapeuticProducts (Swissmedic), Японське агентство з контролю за лікарськими засобами та виробами медичного призначення (PharmaceuticalsMedicalDevicesAgency (PMDA) та інші.

Між тим, в інформаційному повідомленні МОЗ України зазначені ресурси, які не є джерелом інформації з фармаконагляду. У більшості це неофіційні джерела, а інформація, розміщена на їх сайтах носить суто рекомендаційний характер.

бадиковЗвертаємо увагу медичних працівників, особливо лікарів – педіатрів, на те, що ГО «Батьки за вакцинацію» збирає анонімні повідомлення щодо лікарських призначень. Зокрема, Тимофій Бадіков, голова правління цієї організації, у соціальній мережі Фейсбук закликав батьків анонімно повідомляти про призначення лікарів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

 

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

(МОЗ України)

Керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та

Київської міської державних адміністрацій

Українському центру грипу та ГРВІ

Міністерство охорони здоров’я України стурбоване поширеною практикою надмірного та необґрунтованого призначення безрецептурних ліків для симптоматичного лікування неускладнених ГРВІ у дітей.

Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації (The National Institute for Health and Care Excellence (http://www.nice.org.uk), American academy family practice (http://www.aafp.org), American academy of pediatrics (http://www.aap.org), Cochran library (http://www.cochranelibrary.com), Medscape (http://www.medscape.com), UpToDate (http://www.uptodate.com), Centers for Disease Control and Prevention (http://www.cdc.gov), World Health Organisation (http://www.who.int) та ін.), MОЗ просить взяти до відома (таблиця):

Таблиця
Група препаратів Застосування при ГРВІ
Антибіотики Не рекомендовані
Противірусні препарати Не рекомендовані (крім озельтамівіру та занамівіру за показаннями)
Імуномодулятори Не рекомендовані. Можуть бути шкідливими
Інтерферони Не рекомендовані. Ефективність співставна з плацебо
Антигістамінні Не рекомендовані.Ефективність при лікуванні ГРВІ не доведено
Сиропи від кашлю Не рекомендовані. Можуть бути шкідливими у дітей віком до 4 років
Комбіновані ліки від застуди
(НПЗП+протинабряковий+антигістамінний)
Заборонені дітям молодшого віку. Полегшують симптоми у дорослих
Вітаміни Не рекомендовані. Ефективність не доведено
Рослинні препарати Ефективність не доведено

Керівникам структурних підрозділів у межах повноважень:

  • здійснювати контроль за призначенням безрецептурних ліків, що не є рекомендованими для лікування ГРВІ та не мають доведеної ефективності;
  • донести до відома головних лікарів закладів охорони здоров’я інформацію про неприпустимість поліпрагмазії в лікуванні ГРВІ та грипу у дітей;
  • сприяти проведенню роз’яснювальної роботи з медичним персоналом, пацієнтами щодо неефективності використання цих груп препаратів у дітей та потенційної шкоди самолікування.
З повагою
Олександр Лінчевський,
заступник міністра
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Аля 02.12.2016 3:48
В рекомендації Моз - неускладені ГРВІ, у вас в заголовку - грип і ГРВІ, Ви справді не відчуваєте різниці?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті