Сільській медицині бути: Парламент прийняв закон

14 Листопада 2017 4:48 Поділитися

14 листопада під час засідання Парламент розглянув у другому читанні президентський законопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» (реєстр. № 7117).

Після розгляду поправок, наданих народними депутатами до законопроекту до другого читання, 280 голосами парламентарі прийняли законопроект в цілому. Під час голосування у сесійній залі були присутні Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

Нагадаємо, що 8 листопада відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я (далі – Комітет), який ухвалив рішення рекомендувати Парламенту прийняти за основу законопроект № 7117.

На думку Комітету, для досягнення задекларованої законопроектом мети більш доцільним було б застосування програмно-цільового підходу – ухвалення відповідної загальнодержавної програми з визначенням конкретного комплексу заходів, термінів їх виконання та відповідальних виконавців із забезпеченням відповідним фінансуванням.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 29 вересня 2017 р. № 16/3-627/7117 також звертає увагу на те, що значна кількість положень законопроекту є декларативними та ненаповненими юридичним змістом і вказує на те, що порушене у законопроекті питання не має самостійного предмета правового регулювання, необхідного для прийняття окремого закону та може бути врегульовано шляхом внесення відповідних змін до чинних законів.

Проектом закону пропонується встановити, що Уряд визначає порядок та критерії забезпечення за рахунок коштів державного бюджету закладів охорони здоров’я в сільській місцевості обладнанням та транспортними засобами необхідними для медичного обслуговування населення, зокрема:

  • сучасними комп’ютерними та телекомунікаційними технологіями та засобами для забезпечення функціонування електронної системи охорони здоров’я, організації медичного обслуговування у сільській місцевості із застосуванням телемедицини, електронних рецептів, інтеграції інформаційних систем закладів охорони здоров’я, що забезпечують надання первинної медичної допомоги, з інформаційними системами закладів охорони здоров’я, що забезпечують надання вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • медичним обладнанням для первинного обстеження, портативними телемедичними діагностичними засобами для дистанційного збору та передачі інформації про показники діяльності (фізіологічні параметри) організму пацієнта, міні-лабораторіями для взяття аналізів, спеціальним обладнанням для належного зберігання лікарських засобів та медичних виробів, а також їх транспортування;
  • сучасним ультразвуковим, рентгенологічним, стоматологічним та іншим обладнанням;
  • авіаційними, водними, автомобільними спеціальними санітарними транспортними засобами, у тому числі обладнаними реанімаційними засобами.

Окрім того, законопроектом пропонується доповнити Основи законодавства України про охорону здоров’я визначенням поняття «телемедицина» та новою статтею 356 «Надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини».

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті